MUSLIMANI OBNAVLJAJU SRPSKU CRKVU: Naši prijatelji više nisu tu, a ova ruševina je njihova SVETINJA (INFO)

crkvA
Foto: Printscren Al Jazeera
U selu Osredak kod Cazina u Bosni i Hercegovini pre rata živeli su Bošnjaci i Srbi. Vremenom su se svi stanovnici srpske nacionalnosti raselili. Za sobom su ostavili crkvu i groblje, koje je bilo u sve gorem stanju. Poslednjih godina crkvu i groblje renovira i održava muslimanska porodica.

Mesud, njegova supruga i sinovi proteklih godina svaki slobodan trenutak koriste za obnovu crkve.

– Ovo je crkva koja je počela da se renovira pre četiri godine, bila je u fazi rušenja, da se nije krenulo sa obnovom već bi srušena bila.

Onda se krenulo sa čišćenjem, saniranjem zidova, koji su se bili razišli, popucali skroz – kaže Mesud Keranović.

Nekada je radio na građevini i odatle potiče njegovo iskustvo, ali kaže kako ga je volja da renovira ovu crkvu podstakla da nauči i neke poslove koje nije ranije znao.

Živim ovde više od 40 godina i moji prijatelji, pre sveg zla što je bilo, rat i to što nas je snašlo, više nisu tu, pa dođu ovde, stojimo, pričamo…

A iza stoji ruševina, a to je ipak njihova svetinja – nastavlja Mesud Keranović.

Foto: Printscren Al Jazeera

Ostali meštani iz sela nisu bili oduševljeni idejom, tako da su jedinu pomoć Mesudu pružili sinovi i supruga. Sinovi studiraju građevinu, tako da su, pre svega, ocu davali ideje.

– Na početku je sve bio fizički posao, tako da je bilo teško, a onda smo se susreli s betoniranjem. Bilo je dosta sitnih radova, preciznih poslova – kaže Samir Keranović.

– Hteli smo da ispadne najbolje što može, iako radimo prvi put. I kada smo došli do završnih radova, sve više se ubrzavamo, jer jedva čekamo da vidimo kako će ispasti – rekao je Mensud Keranović. Osim što donosi ručak, kad treba pomoć, radova se prihvati i Fatima.

Foto: Printscren Al Jazeera

– Pomagala sam i kad su dizali crep, to je zahtevalo malo više radnika, tako da sam i ja izašla u susret. Deca su bila u školi, pa nije imao ko, i ja sam uskočila – priča Fatima Keranović.

– Mesudovu ideju da renovira pravoslavnu crkvu podržale su njegove komšije, Srbi, koji su izbegli iz sela Osredak.Sada žive širom sveta i pomažu koliko mogu, uglavnom novčano – prenosi reporterka Al Jazeere Natalija Lučić.

Predsednik Vučić se oglasio o hapšenju Zorana Marjanovića: Monstrumi koji probiju lobanju ženi zaslužuju najstrašniju kaznu (INFO)

Jedna od njih je i Radmila, koja godinama živi u Beogradu. S porodicom se upustila u ovaj projekat. Prikuplja sredstva od poznanika i komšija koji su, kao i ona, napustili domove.

U stalnom je kontaktu s Mesudom, koji joj šalje fotografije i obavještava je kako napreduju radovi. A Radmila se trudi nekoliko puta godišnje i ode u rodni kraj.

(Dnevne.rs /Izvor: Al Jazeera, Foto: Printscren Al Jazeera)

2 Comments on MUSLIMANI OBNAVLJAJU SRPSKU CRKVU: Naši prijatelji više nisu tu, a ova ruševina je njihova SVETINJA (INFO)

  1. Никада нисам сумњала да постоје добри људи. Керановићи, нека вас Бог чува, увек!

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*