HRVATSKA ŠTAMPA: Za EU pred probuđenim ruskim medvedom najbolje je da se “pravi mrtva”

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInPin on PinterestShare on StumbleUponShare on TumblrEmail this to someone
zastava
Samit Istočnog partnerstva u Rigi pokazao je usporavanje ideje Brisela da šest bivših republika SSSR približi EU i udalji od Rusije, piše „Večernji list“

RIGA – Samit Istočnog partnerstva u Rigi pokazao je usporavanje ideje Brisela da šest bivših republika SSSR približi EU i udalji od Rusije, piše „Večernji list“, koji navodi da je za EU „pred probuđenim ruskim medvedom“ najbolje da primeni taktiku „strateškog strpljenja“.
„Zajednička deklaracija samita u Rigi je blaža od deklaracija sa samita Istočnog partnerstva u Viljnusu, na kom je tadašnji ukrajinski predsednik Viktor Janukovič odbio da potpiše Sporazum o pridruživanju i slobodnoj trgovini sa EU, što je podstaklo proevropske Ukrajince da izađu na ulice i pokrenu proteste koji su doveli do promene vlasti, ali i do rata u Ukrajini“, navodi zagrebački list.

Za EU „pred probuđenim ruskim medvedom“ najbolje je, navodi list, da primeni taktiku strateškog strpljenja, odnosno „da se pravi mrtva“.

Deklaracija sa samita u Rigi navodi da EU ponavlja svoj stav o ruskoj ilegalnoj aneksiji Krima i Sevastopolja, ali se ne pominje da svih šest istočnih partnera podržava taj stav, za šta su se potrudile Belorusija i Jermenija.

„Brisel ne želi da isprovocira Moskvu, kao što mnogi misle da je isprovocirao kada je Janukoviča u Viljnusu suočio sa ultimatumom jer niko ne želi da da razlog ruskom predsedniku Vladimiru Putinu da bude agresivan“, navodi „Večernji list“.

(Tanjug)

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInPin on PinterestShare on StumbleUponShare on TumblrEmail this to someone

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*