Brzo kod lekara! Ukoliko primetite neki od ovih simptoma, svaka sekunda je životno važna!

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInPin on PinterestShare on StumbleUponShare on TumblrEmail this to someone
bol
Lekari odavno znaju da je brza lekarska intervencija u slučaju moždanog udara važna. Nova studija otkriva da je važan svaki minut.

Sa svakih 15 minuta ranijeg odlaska lekaru, smanjuje se rizik od težih posledica i smrti za četiri odsto, navodi se u studiji koja je sprovedena na više od 58.300 bolesnika sa moždanim udarom, a objavljenoj u časopisu Journal of American Medical Association.

Štaviše, tih 15 minuta ranijeg odlaska lekaru utiče i na vreme napuštanja bolnice. Za četiri odsto povećana je verovatnoća otpuštanja iz bolnice, a za tri odsto šansa da vas otpuste kući i ne pošalju u rehabilitacijski centar.

Moždani udar je stanje znatno smanjenog protoka krvi u mozgu zbog kojeg dolazi do naglog gubitka moždane funkcije ili funkcija.

Moždani udar jedan je od vodećih uzročnika smrti u većini razvijenih zemalja, a više od polovine preživelih starijih od 65 godina nakon udara gubi sposobnost hodanja.

‘American Heart Association’ savetuje na šta obratiti pažnju u prepoznavanju moždanog udara:

Lice – opuštenost
Je li jedna strana lica utrnula? Recite osobi da se osmehne. Je li osmeh neujednačen?

Ruke – slabost
Je li jedna ruka slabija ili u njoj nema osećaja? Recite osobi da podigne obe ruke. Pada li joj jedna ruka?

Govor – poteškoće
Je li govor nejasan? Osoba ne može da govori ili ju je teško razumeti? Zamolite osobu da izgovori jednostavnu rečenicu, kao što je: ‘Nebo je plavo.’ Da li je rečenicu ponovila ispravno?

Ako neko pokazuje bilo koji od ovih simptoma, čak i ako se simptomi povuku, nazovite hitnu pomoć ili što pre odvedite osobu u bolnicu.

Najčešći simptomi moždanog udara su:
– utrnulost, slabost ili oduzetost lica, ruke, noge ili cele polovine tela
– poremećaji govora koji se mogu očitovati nerazumljivim, otežanim govorom ili potpuna nemogućnost govora
– iznenadno zamagljenje vidnog polja u potpunosti ili delimično i/ili gubitak vida najčešće na jednom oku
– iznenadna jaka glavobolja praćena povraćanjem bez jasnog uzroka
– vrtoglavice, gubitak ravnoteže povezani s drugim simptomima

(Dnevne.rs)

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInPin on PinterestShare on StumbleUponShare on TumblrEmail this to someone

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*