ZAPAD OKREĆE LEĐA KOSOVU Američki list “Politiko”: Kosovski lideri su siledžije ogrezle u ratnim zločinima!

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInPin on PinterestShare on StumbleUponShare on TumblrEmail this to someone
uniforma
Foto: Profimedia/AFP
U tekstu koji je za evropsko izdanje „Politika“ napisao ugledni američki novinar Čak Sudetić, Tači i „klika oko njega“ se optužuju da namerno sabotiraju osnivanje Specijalnog suda za zločine OVK kako bi izbegli odgovornost za zlodela

Kosovski lideri, uključujući i ministra spoljnih poslova Hašima Tačija, su siledžije ogrezle u ratnim zločinima i organizovanom kriminalu koje rizikuju da dugoročno pokvare odnose Prištine saVašingtonom i Briselom, piše danas američki portal “Politiko”.

U tekstu koji je za evropsko izdanje “Politika” napisao ugledni američki novinar Čak Sudetić, Tači i “klika oko njega” se optužuju da namerno sabotiraju osnivanje Specijalnog suda za zločine OVK kako bi izbegli odgovornost za zlodela opisana u izveštaju Dika Martija, uključujući i trgovinu ljudskim organima.

Zapadne diplomate spekulišu da je Tačijeva javna podrška osnivanju suda političko pozorište i da on iza scene radi na tome da se to što više odloži, ne prezajući ni od zastrašivanja poslanika sopstvene stranke –  navodi “Politiko”, uz pretpostavku da je to verovatno zato što se Tači pribojava da i sam ne bude optužen.

U tekstu se citiraju delovi Martijevog izveštaja, kao i analize zapadnih obaveštajnih agencija prema kojima su Tači i drugi komandant OVK odgovorni za više od 400 slučajeva kidnapovanja, progona, ilegalnog pritvaranja i ubistava Srba, Roma i “nelojalnih” Albanaca nakon povlačenja srpskih bezbednosnih snaga sa Kosova 1999. godine.

Foto: Profimedia/AFP
Foto: Profimedia/AFP

Tači se ponaša kao zver u kavezu – citira “Politiko” neimenovanog predstavnika međunarodne zajednice u Prištini.

Sudetić citira brojne zapadne diplomate koji kažu da višekratno odlaganje donošenja zakona o specijalnom sudu u kosovskom parlamentu preti da trajno ugrozi odnose Kosova sa SAD i Evropskom unijom.

– Tužno je što su SAD i evropske zemlje još pre 10 godina znale da su Tači uključeni u trgovinu drogom i da stvaraju mafijašku državu, ali su se držali načela – Jeste gad, ali je naš gad – kazao je za “Politiko” jedan zapadni diplomata.

U tekstu se navodi da zapadne zemlje, razočarane Tačijem, neće formalno prekinuti odnose sa Prištinom, ali će Vašington verovatno prestati da ohrabruje strane investitore da ulažu u Kosovo i da nagovara zemlje koje nisu priznale Kosovo to učine.

Sem toga, SAD i zapadnoevropske članice Saveta bezbednosti bi mogli da prihvate ruski predlog da Specijalni sud, umesto kosovske skupštine, osnuje Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija, što bi oštetilo međunarodni položaj Kosova i dalo priliku Srbiji, koja se nikad nije odrekla tog dela svoje teritorije, zaključuje “Politiko”.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInPin on PinterestShare on StumbleUponShare on TumblrEmail this to someone

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*