VAŠINGTON UPOZOREN: Mudžahedini u strahu i traže pomoć Alaha, posle Ruske vazdušne intervencije u Siriji (VIDEO)

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInPin on PinterestShare on StumbleUponShare on TumblrEmail this to someone
ruski-ratni
Foto: sputniknews
Rusija je izvela prve vazdušne napade u Siriji i to usmerene ka Islamskoj državi, protivnicima režima Bašara el Asada, potvrdilo je rusko ministarstvo odbrane.

Američki zvaničnici su ranije objavili da su napadi izvršeni u oblasti oko grada Homsa, kao i da je Vašington obavešten unapred da će se to dogoditi.

Britanski BBC ističe da do ovakvog razvoja situacije dolazi nakon što je sirijski predsednik Asad zvanično zatražio pomoć iz vazduha od Rusije.

Ruska mreža RT prenosi da je ruski predsednik Vladimir Putin rekao da su „preventivni napadi pravi način za borbu protiv terorizma“.

„Uprkos svom imenu, Islamska država ima malo dodira sa islamom. Radikali iz celog sveta su otišli u Irak i Siriju da se pridruže ovoj terorističkoj grupi. Oni moraju da budu poraženi tamo i ne sme im se dozvoliti da se vrate u svoje zemlje naoružani iskustvom i idelogijom“, rekao je Putin.

Ruski predsednik je rekao da bi bilo dobro da se i „druge nacije pridruže antiterorističkoj borbi Rusije u Siriji“ i pozvao ih da se pridruže centru u Bagdadu koji je Rusija osnovala sa Irakom i Iranom.

Građanski rat u Siriji traje već četiri godine, a naoružane pobunjeničke grupe se bore sa vojskom Asadovog režima. Među njima je i teroristička organizacija Islamska država.

Ranije danas, dan nakon što je predsednik Rusije Vladimir Putin u UN iskazao suprotan stav o situaciji u Siriji od svog američkog kolege Baraka Obame, ruska Duma je odobrila vazdušne napade u Siriji.

putin un govor rusija njujork amerika

„Nadamo se da će napori Rusije da pomogne operaciji sirijskih snaga u borbi protiv terorizma, uz učešće naših drugih partnera, učiniti mogućim da se u određenom periodu situacija u Siriji promeni“, poručeno je tada iz Dume.

Rusija je poručila da bi mogla da se priključi vazdušnim napadima uz odobrenje UN, ali je odbacila mogućnost kopnene intervencije.

Istovremeno, Pentagon je potvrdio da će biti uspostavljena veza sa zvaničninicima Kremlja kako bi se razmenjivale informacije o vazdušnim napadima.

Osmi Rusije i SAD, vazdušne napade u Siriji su izvodile i Francuska i Velika Britanija.

 (B92)

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInPin on PinterestShare on StumbleUponShare on TumblrEmail this to someone