ŠVAJCARSKA ZGROŽENA: Albanci sa Kosova preneli krvnu osvetu (INFO)

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInPin on PinterestShare on StumbleUponShare on TumblrEmail this to someone
zastave
Švajcarske vlasti su danas pred lice pravde izvele optuženog za ubistvo S. Eljšanija, koji je u maju 2013. godine ubijen u gradu Praz, u kantonu Fribur

To je prvi put da se sudi nekom od pripadnika dva najzavađenija kosovska klana – Eljšani i Kelmendi – u čijoj obračunima je od 2000. godine dosad ubijeno ukupno 14 ljudi, piše prištinska „Koha ditore“.

To ubistvo, koje je zgrozilo švajcarsko javno mnjenje, pošto je žrva ubijena u prisustvu članova porodice, povezuje se sa krvnom osvetom.

Švajcarska policija i istražitelji su posle dve i po godine istrage, pred lice pravde izveli optuženog, čije ime nije navedeno.

Porodica Eljšani je iz sela Ozdrim kod Peći, a porodica Keljmendi iz Peći. Njihov krvavi sukob započeo je nakon poslednjeg rata na Kosovu.

S. Eljšani je bio 12 žrtva po redu iz te porodice, a ubistva su se nastavila i u 2013. i 2014. godini. Posle njegovog ubistva u friburu, sukobi ove dve porodice su se nastavili i na Kosovu.

U centru Peći 13. oktobra 2013. ubijeni su Dž. Keljmendi i K. Kukaj, pucnjima iz kalašnjikova ispred jednog restorana. Oni su ubijeni iz automobila u pokretu koji je policija kasnije pronašla potpuno spaljenog.

Likvidacije se, međutim, ni tu nisu zaustavile. Peć je 21. marta 2014. ponovo potreslo novo ubistvo iz vozila u pokretu. Ovoga puta je iz džipa pucano kalašnjikovom u lokal pun ljudi. Ponovo su ubijena dva lica, a šestoro je bilo ranjeno. Ubijeni su V. Keljmendi, poznat pod nadimkom Ljara (28) i F.B. koji je možda bio slučajna žrtva.

V. Keljmendi je i ranije bio meta napada, pošto je bio sin Š. Keljmendija, ubijenog na misteriozan način u Peći marta 2013. i unuk Dž. Keljmendija.

Posle toga više nije bilo ubistava, ali je broj ubijenih u te dve porodice već dostigao 14.

Inače, krvavi obračuni porodica Eljšani i Keljmendi počeli su 2000. godine, kada je u Peći ubijen V. Eljšani, bivši pripadnik OVK, i to kada se vraćao sa suđenja na kome je njegova porodica optužila nekoliko osoba za podmetanje bombe. On je bio brat S. Eljšanija ubijenog 2013. godine u Švajcarskoj.

UNMIK policija je uhapsila ljude koji su napala porodicu Eljšani – bili su iz Albanije – i oni su priznali da im je za to platila jedna porodica. Istraga je kasnije pokazala da je u ubistvo umešana porodica Keljmendi.

Ali, bez obzira na sva ubistva, nijedno od njih nije dobilo epilog na sudu i čak nijedno lice nije zbog tih ubistava uhapšeno.
Pošto kosovski sudovi i policija ne uspevaju da rasvetle ubistva, članovi zavađenih porodica koriste kanon Leke Dukađina, prema kome se krv može oprati samo krvlju.

(Tanjug)

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInPin on PinterestShare on StumbleUponShare on TumblrEmail this to someone

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*