STRAH I NEVERICA: U Grčkoj od ponedeljka sve banke zatvorene! (INFO)

tuga

Aleksis Cipras nije izneo detalje koliko će dugo banke biti zatvorene, kao ni o restrikcijama u protoku kapitala

Grčki premijer Aleksis Cipras potvrdio je da će u ponedeljak banke u Grčkoj ostati zatvorene i najavio kontrolu kapitala.

On je najavio da će biti sprovedena kontrola kapitala, pošto su Grci na njegov iznenadni poziv na referendum o ponudi kreditora odgovorili povlačenjem novca iz banaka.

Cipras je optužio evropske partnere i Evropsku centralnu banku da vrše pritisak na Grčku, ali je rekao da neće odustati od plana da naredne nedelje održi referendum.

– Odbijanje zahteva grčke vlade za kratko produženje programa je čin bez presedana prema evropskim standardima, koji dovodi u pitanje pravo suverenog naroda da odlučuje – rekao je Cipras u televizijskom obraćanju naciji.

Cipras nije izneo detalje koliko će dugo banke biti zatvorene, kao ni o restrikcijama u protoku kapitala, prenosi Rojters.

Foto: Tanjug/AP

Aleksis Cipras sazvao je za večeras vanrednu sednicu vlade, pošto je Grke pozvao da se na referendumu izjasne o predlogu kreditora o reformama u zamenu za pomoć za isplatu kredita.

Prethodno je Antimos Tomopulos, direktor Piraeus banke, nakon sastanka Saveta za finansijsku bezbednost izjavio da će banke sutra ostati zatvorene.

Večeras se ponovo sastaje Vlada Grčke sa savetom za finansijsku bezbednost i najavljeno je da će kasnije biti objavljeno saopštenje o ishodu razgovora, preneo je Rojters.

Evropska centralna banka (ECB) saopštila je ranije danas da neće povećavati limit za finansiranje grčkih banaka, u jeku bojazni da bi Grčka u utorak mogla da doživi bankrot, javlja BBC.

Grčki parlament podržao je inicijativu premijera Aleksisa Ciprasa za raspisivanje referenduma o zahtevima stranih poverilaca za rešenje grčkog duga, koji bi trebalo da bude održan 5. jula.

Nakon najave referenduma, Grci su juče ispraznili bankomate širom zemlje.

(Telegraf.rs/ Izvor: guardian.co.uk)

1 Comment on STRAH I NEVERICA: U Grčkoj od ponedeljka sve banke zatvorene! (INFO)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*