Senzacionalno otkriće u dubinama okeana će promeniti evropsku istoriju!

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInPin on PinterestShare on StumbleUponShare on TumblrEmail this to someone
dno
Naučnici sa univerziteta Bredford u Velikoj Britaniji došli su do zapanjujućeg otkrića, koje u potpunosti menja sliku o praistoriji Starog kontinenta.

Naime, oni su došli do dokaza koji upućuju da je „agrikulturna revolucija nastala skoro 2000 godina ranije u odnosu na dosadašnje uverenje naučnika“.

Arheolozi su tragove pronašli u ostacima sedimentnih stena, u vodama Velike Britanije Naučnici su otkrili da su preci čoveka već u kamenom dobu, 6.000 godina pre nove ere, koristili brašno!

Ove tvrdnje objavljene su u časopisu „Science“, a kao dokaz istraživači su priložili rezultate DNK testiranja sedimentnih stena, u kojima su pronađeni tragovi koji ukazuju da su naši preci u mezolitu bili znatno napredniji nego što mislimo.

DNK izvučen iz sedimentnih stena ukazuje na prisustvo žitarica, najverovatnije pšenice, koja je korišćena u formi najsličnijoj brašnu. – Korišćenje pšenice je postojalo mnogo ranije nego što smo mogli da zamislimo.

To je kompleksan proces o kojem sada znamo jako malo. Trudićemo se da saznamo više o tome, ali i samo ovo saznanje predstavlja revolucionarno otkriće – naveo je profesor Vins Gafri, sa univerziteta u Bredfordu.

Istraživanje je vršeno u oblasti Solent u Velikoj Britaniji, na mestu koje je zaštićeno arheološko nalazište.

Danas se nalazi pod vodom, ali je pre 6.000 godina bilo kopno koje su naseljavali praistorijski ljudi.

(Independent, Blic)

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInPin on PinterestShare on StumbleUponShare on TumblrEmail this to someone

2 Comments on Senzacionalno otkriće u dubinama okeana će promeniti evropsku istoriju!

  1. раја из босне и иначе сматра енглезе великим папцима које могу употријебити како хоће, па их то откриће да се пољопривредом најприје бавило на терену данашње енглеске и запада и не изненађује!
    раја је раја!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*