RUSIJA PITALA DŽONA KERIJA: „Ko će odgovarati za stotine hiljada pobijenih civila u Jugoslaviji, Iraku, Avganistanu?“ (INFO)

politika
Foto: Reuters
Stejt departman je počeo da donekle i taktički „hladi“ optužbu svog šefa Džona Kerija da je Rusija – zajedno sa sirijskom armijom – počinila ratne zločine koji se moraju istražiti.

Portparol američke diplomatije, Džon Kirbi, izjavio je da njegov šef nije optužio Rusiju za ratne zločine u Siriji, već je samo tražio da povede istraga povodom „udara po civilima“:

„Keri je izneo vlastito mišljenje o kršenju međunarodnih normi i ukazao da je potrebno obaviti istragu da bi se ustanovilo da li su ti udari ratni zločini. Ti incidenti, po proceni Stejt departmana, zaslužuju istragu kao potencijalni ratni zločini“.

[adsenseyu4]

Kirbi nije bio u stanju da precizira o kakvom udaru je Keri govorio, dovodeći ga u vezu sa sirijskom armijom i Rusijom i tvrdeći da je pritom bilo 20 ubijenih i 100 ranjenih. Rekao je samo ovo:

lavrov
Foto: Tanjug

„Mogu samo da pretpostavim da je govorio o udaru koji je izveden juče na poljsku bolnicu“.

Pre Kerija je šef francuske diplomatije Žan-Mark Aro izjavio da o dejstvima Rusije i sirijske armije treba povesti istragu kao o „ratnim zločinima“.

Povodom Kerijeve optužbe oglasio se noćas opunomoćenik Ministarstva inostranih poslova RF za ljudska prava, demokratiju i vladavinu zakona – Konstantin Dolgov – pozvavši državnog sekretara SAD da se priseti stotina hiljada koje je njegova zemlja pobila u Jugoslaviji, Iraku i Avganistanu.

[adsenseyu1]

Pritom je naglasio: „Keri licemerno optužuje Rusiju za ratne zločine u Siriji. A ko će odgovarati za stotine hiljada pobijenih civila u Jugoslaviji, Avganistanu, Iraku, Libiji i u samoj Siriji?!“

(Dnevne.rs /Izvor: intermagazin.rs)

[adsenseyu2]

[adsenseyu5]

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*