Ova biljka koja se počinje širiti u Mađarskoj (možda i kod nas) – veoma je opasna! (FOTO)

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInPin on PinterestShare on StumbleUponShare on TumblrEmail this to someone

biljka

Putem društvenih mreža počelo se širiti upozorenje građanima na opasnu biljku lepih cvetova, koja može izazvati ozbiljna oštećenja kože, pa čak i potpunu ili delimičo slepilo.

Reč je o biljci čiji je latinski naziv (Heracleum mantegazzianum Somm. et Lev.), a ponovo se pojavila u Mađarskoj, državi koja i nije tako daleko, a moguće je da se proširi i kod nas.

U upozorenju koje kruži društvenim mrežama stoji sledeće:

“Slike su zastrašujuće! Ova biljka koja se počinje širiti u Mađarskoj (možda i kod nas), veoma je opasna – na slikama se vide posedice, a dovoljno je samo dotaknuti list da se na mestu pojave rane, slične opekotinama – traju mesecima, a trajno ostaje na koži tamno smeđa fleka.

Heracleum-mantegazzianum-Somm.-et-Lev._oRaste od 2 do 5 m visine. Ima lep beli cvet. Toksini biljke su kancerogeni, a ako dospe u oko, nastupa slepilo, koje se najčešće ne može lečiti. Veoma je teško istrebiti. Izbegavajte ovu opasnu biljku, ukoliko biste je sreli, nemojte da vas prevari njen lepi beli cvet.”

U stručnoj literaturi pronađeni su dokazi dobrog dela ovih navoda, gde se precizira kako je (Heracleum mantegazzianum Somm. et Lev.) zapravo možda i biljka s najopasnijim otrovom kada je u cvatu.

Heracleum-mantegazzianum-Somn.-rane-_n

Toksin je vrlo otrovan i izaziva tzv. fotodermatitis. Odnosno, kada je koža istovremeno izložena delovanju soka biljke i suncu, pojavljuje se teški osip, plikovi, a ponekad ostaju i trajni ožiljci ili mrlje na koži. U očima može prouzrokovati privremeno ili u teškim slučajevima trajno slepilo.

Ako kojim slučajem koža dođe u dodir s ovim toksinom, treba je što pre zaštititi od sunčevog svetla, isprati je hladnom vodom i obavezno se javiti doktoru.

Podelite ovu informaciju sa prijateljima i tako spasite nečije zdravlje.

(Doznajme.com)

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInPin on PinterestShare on StumbleUponShare on TumblrEmail this to someone