Novi sukob Albanije i Srbije?

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInPin on PinterestShare on StumbleUponShare on TumblrEmail this to someone

zastave

BEOGRAD- Ministar privrede Željko Sertić izjavio je danas da je Albanija početkom septembra donela zakon kojim je ograničila uvoz lekova i medikamenata svih vrsta iz Srbije na svoje tržište, što je mimo svih protokola i sporazuma potpisanih između Srbije i Albanije.

To znači za naše dve najveće farmaceutske kompanije, Galeniku i Hemofarm, zatvaranje tržišta za 110 preparata koji danas postoje registrovani ili su u toku registracije za plasman na njihovo tržište, rekao je Sertić u Privrednoj komori Srbije na skupu o srpskoj izvoznoj privredi.

To je, prema njegovim rečima, veliki finansijski minus za obe kompanije i Srbija, kako je kazao, neće dozvoliti da joj Albanija uvede pravila kojima će pokušati da uništi deo srpske privrede, a da Tirana ostane bez bilo kakvih implikacija sa srpske strane.

– Nećemo dozvoliti da Albanija nama uvede pravila koja će uništiti naš deo proizvodnje, a da ona ostane bez implikacija od strane Srbije, rekao je Sertić.

– Ministar privrede je rekao da je pre par dana, tokom posete albanskog premijera Edija Rame Beogradu, ukazao na ovaj problem sa farmaceutskom industrijom.

– Kapacitet naše države da se bori sa takvim stvarima jeste upravo naša politička stabilnost i rešenost da imamo otvorenu ruku za saradnju sa svima, ali pod uslovom da se poštujemo međusobno, rekao je Sertić.

On je podsetio da se vrlo često u okviru CEFTA sporazuma dešavaju problemi vezani za to da pojedine zemlje donose uredbe kojima uvode određene prepreke u trgovini i podsetio na slučaj kršenja ovog sporazuma od strane Makedonije u trgovini žitaricama.

Sertić je dodao da su sve ovo problemi koje mora da rešava država.

(Blic)

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInPin on PinterestShare on StumbleUponShare on TumblrEmail this to someone

9 Trackbacks & Pingbacks

  1. Gregory
  2. Sam
  3. freddie
  4. kevin
  5. Brandon
  6. Aaron
  7. Corey
  8. Brent
  9. neil

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*