NORVEŠKI SISTEM VREDNOSTI: Deca na ovom poslu zarađuju do 480 evra dnevno, a odraslima je zabranjen (FOTO)

riba
Foto: Island
Deca u norveškom gradiću Balstadu svaki dan seku jezike bakalara, a oni koji su najspretniji i kojima najbolje ide u ovom honorarnom poslu, mogu da zarade dnevnice od čak nekoliko hiljada norveških kruna.

Bakalar je inače norveški specijalitet i zbog velike potražnje za njim, zbog velikog izvoza i, naravno, vrlo dobre ekonomske stabilnosti države, stotine dece imaju mogućnost da se već vrlo mladi uključe u ovaj posao.

Najbolji u ovom poslu, odnosno, najbolji u zaradi, dosad se pokazao 16-godišnji Trgjav Petersen koji je ispričao svoju priču.

Ogromna dnevnica

Njegov otac je lokalni ribar koji ga je naučio kako najbrže i najpreciznije da seče jezike bakalara. Zato i nije čudno kako je Petersen brzo napredovao.

ODMOR NA MALDIVIMA: Zavrteće vam se u glavi od SUME koju je Brena potrošila na letovanje za celu porodicu

“Kad sam tek počeo da radim ovaj posao, isekao sam otprilike dva kilograma ribe u jednom danu. Zato danas mogu da odradim i do 80 kilograma, a nekad u jednom danu zaradim i do 4.500 norveških kruna (otprilike 500 evra).

Dodaje kako je ovaj posao jako dobar način da mladi zarade novac kako bi sami sebi priuštili nove stvari, kao što su mobilni, laptopovi ili odeća.

“Uspeo sam da uštedim dovoljno da otputujem u Ameriku. Uživaću u pustolovini od Njujorka do Havaja koju sam sam sebi priuštio”, rekao je Petersen.

Odraslima nije dopušteno

Ribari iz Balstada već generacijama poklanjaju deci glave bakalara od kojih oni izrežu jezike zajedno s bradom i vilicom pa ih dostavljaju kupcima. Za kilogram jezika mogu da dobio gotovo šest evra.

ISTINA JE, RAZVODIMO SE: Ana i Darko izdali zajedničko saopštenje za javnost

Kažu kako su deca oduvek bila odgovorna za posao s jezicima bakalara.

“Odraslima jednostavno nije dozvoljeno da dođu ovde i rade. To je naš posao, naša tradicija”, kaže Johan koji, takođe, ovako zarađuje.

KAKAV CAR: Evo kako Novak reaguje kada ga u Njujorku oslove sa “Srbine”! (VIDEO)

(Dnevne.rs/Kurir.rs/Index.hr)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*