NEMAČKI MEDIJI POTVRDILI: Velika Albanija nije više samo plod SRPSKE MAŠTE

mapa
Foto: Printscreen/youtube
Štampa na nemačkom se osvrće na  nedavne izjave Edi Rame i Hašima Tačija o ujedinjenju Albanaca iz regiona u ‘mini uniju’.

Andreas Ernst za Noje Curher cajttung piše: “Iako je još nedavno odbačena kao plod srpske mašte i straha, uniju Albanije i Kosova albanski premijer Edi Rama više ne isključuje:

– Ukoliko se izgubi perspektiva ulaska u Evropsku uniju, u regiji će doći do stvaranja “malih unija” – izjavio je Rama prošle sedmice u jednom intervjuu, a prenosi “Dojče vele”.

On lično daje prednost Evropskoj uniji, u kojoj bi se zbili redovi Albanaca iz matice Albanije, sa Kosova, iz Makedonije i Crne Gore”. Rama je upozorio od “noćne more”, koja bi zahvatila region kada bi druge sile nastavile da potiskuju EU i njen uticaj u tom regionu. Pri tome je mislio na Rusiju i Tursku, čija je prisutnost “markantno” povećana.

NENAD STOJIĆ (54) UMALO UBIJEN ZBOG MISTERIOZNE IKONE KOJU SU MU DALE ČASNE SESTRE: Moćna tajna organizacija ju je sve vreme tražila! A onda su mu jednog dana upali u kuću…(INFO)

Njegovo koketiranje sa velikoalbanskim nacionalizmom komentatori dovode u vezu sa predstojećim izborima. Govor Edija Rame bi se mogao shvatiti i kao poziv za buđenje glavnim gradovima zemalja članica Evropske unije i poziv da ne prepuštaju Balkan samom sebi. Činjenica je međutim da je ovom izjavom Edija Rame prestao da važi jedan tabu.

Albanski političari su svojim partnerima na Zapadu godinama naglašavali da Velika Albanija nije opcija. Sada to više nije slučaj. Dan nakon izjave Edija Rame, nešto slično je ponovio i predsednik Kosova Hašim Tači. On je rekao, ‘ako EU zatvori vrata Kosovu, svi Albanci će se ujediniti u jedinstvenu nacionalnu državu, kako bi se priključili evropskoj porodici’.

Albanija
Foto: printscreen/instagram

Brisel je sa reakcijama bio suzdržan. U uobičajenom žargonu, jedna portparolka je upozorila zemlje da poštuju dobrosusedske odnose i nemešanje u unutrašnje stvari drugih zemalja, podvlačeći da sve zemlje regiona imaju perspektivu ulaska u EU.

LOPOV SEDAMDESETOGODIŠNJOJ STARICI UKRAO 20.000 EVRA: Posle tri godine na vrata joj je stigao BUKET CVEĆA i VELIKO IZNENAĐENJE

Manje diplomatski je reagovao Beograd i predsednik Vučić. Da je on govorio o ujedinjenju svih Srba u jednoj državi, “obesili bi ga na jarbol u Briselu”, rekao je Vučić naglasivši kako je neophodna jednoglasna osuda velikoalbanskih vizija. Dodao je i “da se taj projekat ne može ostvariti a da se ne uđe u sukob sa nekoliko država u regionu”, piše Noje Curher cajttung.

(Dnevne.rs/Blic.rs/izvor:Dojče vele)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*