NASA je zbunjena: MISTERIOZNI OBJEKAT će 25.februara proleteti pored ZEMLJE, niko ne zna šta je to (VIDEO)

objekat
Foto: Printscreen/youtube
– 2016 WF9 bi mogao da ima poreklo sa komete. Ovaj objekat pokazuje koliko nekada može da bude zamagljena razlika između kometa i asteroida – kaže zamenik glavnog istraživača u Laboratoriji za pogonsko ubrazanje NASA Džejms Bajer

Za nešto više od mesec i po dana, pored planete Zemlje proći će objekat 2016 WF9. NASA međutim nije još sasvim sigurna šta je ovaj objekat.

Karakteristike ovog misterioznog objekta su tako neobične da čak ni NASA nije mogla sa sigurnošću da odredi šta je.

Objekat su nazvali 2016 WF9, i primetio ga je 27. novembra prošle godine NEOWISE, sistem NASA za “lov na komete i asteroide”. Naučnici su saopštili da je širok oko jednog kilometra, i očekuje se da prođe najbliže Zemlji 25. februara, udaljen “svega” 51 milion kilometara..

Sam objekat pomalo zbunjuje naučnike u NASA, kako nisu mogli da odrede sa sigurnošću da li se radi o asteroidu ili kometi. Asteroidi su najčešće od kamena i drugih metala, dok su komete “ledenije”. Ovaj objekat izgleda mračno, i ne reflektuje svetlost, što obično znači da se radi o kometi. Ipak, nema karakterističan “rep”, odnosno oblak gasova i prašine koji se formira iza kometa. NASA naučnici nisu mogli ni da utvrde odakle dolazi 2016 WF9.

– 2016 WF9 bi mogao da ima poreklo sa komete. Ovaj objekat pokazuje koliko nekada može da bude zamagljena razlika između kometa i asteroida – kaže zamenik glavnog istraživača u Laboratoriji za pogonsko ubrazanje NASA Džejms Bajer.

NEOWISE je otkrio još jedan objekat koji se približava zemlji, ali za njega znaju šta je. Radi se o kometi C/2016 U1. Biće vidljiva sa severne hemisfere tokom prvih nedelja 2017. na severoistočnom nebu malo pre izlaska sunca. Sa dobrim dvogledom možda biste mogli da je vidite.

(Dnevne.rs /Izvor:Telegraf.rs)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*