MRAČNE PROGNOZE ZA HRIŠĆANSTVO: 2050. ovako će izgledati svet

crkva
Foto ilustracija: pixabay
Istraživanje “Pju” istraživačkog centra iz Vašingtona predviđa da će do 2050. godine hrišćanstvo pasti na drugo mesto kao vera koja se najviše ispoveda na svetu i da će njeno mesto zauzeti islam.

Pre sedam godina, 2010. godine, na svetu je bilo oko 1,6 milijardi muslimana, ili oko 23 odsto globalne populacije. Poređenja radi, u to vreme hrišćana je bilo oko 2,2 milijarde ili 31 odsto globalne populacije.

Istraživači “Pju” centra analizirali su demografske podatke vernika i otkrili da će se do 2050. godine dve vere izjednačiti po broju vernika, nakon čega će islam preuzeti primat.

 

[adsenseyu4]

Kako se u izveštaju navodi, razlog je činjnica da muslimanske porodice imaju više dece nego hrišćanske, mada se u izveštaju ne navodi da li je razlog tome siromaštvo, tradicija ili vera.

Naglašava se da su muslimani mlađi od hrišćana. Kako populacije u razvijenim zemljama generalno stare, ove zemlje bukvalno odumiru i njihovo stanovništvo zameniće migranti. Takođe, istraživači tvrde da će do 2050. godine, deset odsto evropske populacije činiti muslimani.

Prema predviđanjima centra “Pju”, 2050. godine muslimani će činiti 2,5 odsto populacije SAD, dok će ih najviše biti u Indiji, oko 310 miliona ili 18 odsto populacije te zemlje.

(Dnevne.rs/Izvor:Telegraf.rs)

 

[adsenseyu1]

[adsenseyu2]

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*