MOSKVA U NEVERICI: Evropski parlament IZJEDNAČIO DŽIHADISTE I RUSE (INFO)

Foto: Tanjug/AP
Foto: Tanjug/AP
Evropski parlament je usvojio nacrt rezolucije koji izjednačava novinsku agenciju Sputnjik i kanal RT s propagandom ISIS-a, javio je Sputnjik.

Evropski parlament je usvojio nacrt rezolucije koju je predložila evropska parlametarka Ana Elzibeta Fotiga o Strategiji EU za suzbijanje propagande treće strane protiv zajednice u kome se navodi da je Rusija uključena u propagandu protiv Evropske unije, piše Sputnjik.

U glasanju je učestvovao 691 poslanik – 304 je podržalo rezoluciju, 179 je bilo protiv, a 208 se sudržalo.

Autori dokumenta su izjednačili suzbijanje ruske propagande sa otporom ISIS-u i pozvali članice EU da finansijski podrže projekte koji su namenjeni kontrapropagandi.

Prema sajtu EU obzerver, radna grupa za informativni rat s Rusijom bi mogla dobiti milion evra za suprotstavljanje propagandi.

Neobavezujući nacrt dokumenta navodi da “Rusija agresivno koristi širok spektar alata i insturimenata” kako bi oslabila Evropsku unijuu. Takođe se navodi da Rusija finansira opozicione stranke i organizacije u članicama EU koristeći bilateralne međudržavne odnose kako bi podelila blok.

Novinska agencija Sputnjik, kanal RT, fondacija Ruski mir i Ruska federalna agencija Zajednice nezavisnih država, Zemljaci u inostranstvu i Međunarodna kulturna saradanja (Rossotrudnichestvo) su navedeni kao glavne informativne pretnje Evropskoj uniji.

Da bi se oduprli “ruskoj propagandi”, dokument poziva članice EU da sarađuju s NATO kako bi razvile mehanizme koordinirane odbrane pretnjama.

Ruski predsednik Vladimir Putin je povodom usvajanja rezolucije rekao da Zapad pokušava da nauči Rusiju demokratiji, ali da zabrane nisu način.

Svedoci smo, kazao je, “degradacije ideja o demokratiji u zapadnom društvu”.

– Nadam se pobedi zdravog razuma – rekao je Putin, a prenosi RT.

(Dnevne.rs /Izvor:Nataša Bogović,Blic.rs)

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*