MORSKA NEMAN ODLAZI KUĆI: Rusija povlači “Admirala Kuznjecova”, Damask: HVALA VAM

admiral
Foto: rojters
Ruska mornarica povlači nosač aviona “Admiral Kuznjecov” i njegovu flotu iz Mediterana, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije. Ovaj potez došao je kao posledica najave Kremlja o smanjenju vojnog prisustva u Siriji.

Flota “Admirala Kuznjecova” vraća se u bazu Severnomorsk, što je za javnost potvrdio i general Valeri Gerasimov, prenosi “RT”.

Ruski predsednik Vladimir Putin naredio je postepeno povlačenje vojske iz Sirije nakon što je potpisao mirovni sporazum sa Turskom i Iranom. Putin je istakao da taj sporazum predstavlja priliku za okončavanje šestogodišnjeg oružanog sukoba u Siriji.

Foto: Tanjug/AP

“Admiral Kuznjecov” raspoređen je u Siriji sredinom oktobra 2016. godine, zajedno sa tri ratna broda i nekoliko dodatnih, pomoćnih plovila.

– Pored toga što su sa ovih brodova poletali ruski “suhoji” koji su unišavali neprijateljske ciljeve u Siriji, prisustvo flote u Mediteranu služilo je i za uvežbavanje manevara sa ostalim delovima ruske vojske – podvukao je šef ruskih snaga u Siriji, general Andrej Kartapolov.

Zvanični Damask uputio je veliku zahvalnost Moskvi zbog svega što su ruski vojnici učinili u pomaganju sirijskoj armiji u borbi sa teroristima.

– Podrška ruske avijacije bila je ključna za naše velike pobede, koje su utabale put ka primirju i stvorile uslove za političko rešenje krize u Siriji – rekao je šef sirijskih oružanih snaga, general Ali Abdulah Ajub, prenose RIA Novosti.

(Dnevne.rs /Izvor:Vladimir Filipović,Blic.rs)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*