KLETVA KOSOVA STIŽE AMERIKU: Aljaska i Havaji žele da se otcepe od SAD

ostrva
– Oni uzimaju našu zemlju i u ogromnim količinama eksploatišu mineralne resurse, nanoseći štetu okolini. Smatramo da nam Rusi mogu pomoći. Godine 2017. navršiće se 150 godina od vremena kad je Rusija Americi prodala Aljasku – izjavio je predstavnik Aljaske Ronald Barns

Predstavnici domorodačkog stanovništva Aljaske i Havaja obratili su se UN sa molbom da se razmotri pitanje nezakonite aneksije njihove teritorije od strane vlasti SAD u okviru Saveta UN koji će biti održan 11. maja. Oni su zatražili i pravo na samoopredeljenje i održavanje referenduma.

Teritorije Aljaske i Havaja 1959. godine progutale su Sjedinjene Države prevarom i namernim kršenjem mandata i principa UN i procesa samoopredelenja, navodi se u saopštenju objavljenom na zasedanju UN u Ženevi.

Stanovnici ove dve savezne američke države pozvali su UN da “isprave grešku” i mirnim putem organizuju održavanje referenduma na Aljasci i Havajima, prenosi agencija Tas.

Foto: Foter/flickr/paul bica

Oni uzimaju našu zemlju i u ogromnim količinama eksploatišu mineralne resurse, nanoseći štetu okolini. Smatramo da nam Rusi mogu pomoći. Godine 2017. navršiće se 150 godina od vremena kad je Rusija Americi prodala Aljasku.

 

Kada bismo mogli, radeći sa Rusijom, da predočimo istinu o tome šta se zaista desilo u istoriji i promenimo iskrivljenu koncepciju o Aljasci i našim narodima, mislim da bi to bio dobar način da se ispravi situacija – izjavio je predstavnik Aljaske u formiranoj radnoj grupi “Alijansa Aljaska-Havaji za samoopredeljenje” Ronald Barns.

Foto: AP/Tanjug

– Naša kultura se guši. Politika SAD je usmerena ne samo protiv naše kulture, već i cele planete, jer se na Havajima nalazi vojna baza Perl Harbor. U vreme vojnih vežbi, oni zagađuju našu zemlju i vodu. Od toga se razboljevaju ljudi. To predstavlja zloupotrebu naše zemlje i naroda. Mi ne želimo da budemo deo vojne mašine – dodao je predstavnik Havajaca Leon Siu.

(Telegraf.rs / Izvor: rs.sputniknews.com)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*