ISLAMISTI U STRAHU: Rusija i SAD potpisale sporazum o vazdušnim napadima u Siriji (INFO)

amerika-rusija
Foto-montaža: Tanjug/AP, Wikimedia Doomych/Tech. Sgt. Joseph Swafford Jr.
Cilj dogovora je sprečavanje incidenata i omogućavanje nesmetanih operacija letelica ove dve zemlje, a jedna od stavki odnosi se i na uzajamnu pomoć u kritičnim situacijama

Rusija i SAD potpisale su sporazum o vazdušnim napadima u Siriji, usmerenim protiv Islamske države. Cilj dogovora je sprečavanje incidenata i omogućavanje nesmetanih operacija letelica ove dve zemlje, a jedna od stavki odnosi se i na uzajamnu pomoć u kritičnim situacijama.

Dokument čiji pun naziv glasi “Memorandum o uzajamnom razumevanju ministarstava odbrane Rusije i SAD o sprečavanju incidenata i obezbeđivanju sredstava za letove tokom operacije u Siriji” protumačen je kao “pozitivan korak” u ruskom ministarstvu odbrane.

– Ovaj dokument ima važnu upotrebnu vrednost. On reguliše akcije aviona i bespilotnih letelica u vazdušnom prostoru iznad Sirije. Memorandum sadrži pravila i ograničenja kojima će se sprečiti incidenti između vazdušnih snaga Rusije i SAD – saopštilo je rusko ministarstvo odbrane.

Foto: AP/Tanjug

Čim pomenuti sporazum stupi na snagu, uspostaviće se neprestana komunikacija između ruske i američke vojske.

Potpisivanje sporazuma pokazuje visok potencijal za saradnju Rusije i SAD, uključujući i polje borbe protiv terorizma – navedeno je iz ministarstva.

Ipak, Rusi naglašavaju da je sporazum “čisto vojne i tehničke prirode” i da on ne menja stav Rusije da svoje vojne akcije u Siriji “sprovodi na zahtev legitimnih vlasti, dok upotreba sile na teritoriji neke zemlje od strane druge zemlje, bez saglasnosti njenih vlasti ili naloga veća UN, predstavlja kršenje međunarodnog prava”.

(RT)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*