HAOS U GRČKOJ: Bačeno nekoliko desetina molotovljevih koktela na policiju (VIDEO)

Foto: ASSOCIATED PRESS/Emilio Morenatti

Dok grčki parlament vodi diskusiju o kontroverznom planu EU za izvlačenje iz dugova, narod u prestonici protestuje.

Prema podacima lokalne policije, približno 12.500 ljudi učestvuje u protestu protiv mera štednje na Trgu Sintagma. Učesnici mitinga bacili su nekoliko desetina molotovljevih koktela na policiju. Novinari sa lica mesta javljaju da policija odgovara suzavcem.

Jedan novinar ranjen je u nogu tokom nereda na Trgu Sintagma u centru Atine, u blizini parlamenta, prenosi televizija Skaj.
grcka
Protesti se odvijaju u trenutku kada grčki poslanici vode diskusiju o trećem kreditnom paketu koji je premijer Aleksis Cipras dogovorio u Briselu.
kriza
Tuče anarhista i policije su izolovanog karaktera, iako su se za njih levičarski elementi odavno pripremali: mnogi učesnici došli su na ulice sa maskama na licima i kacigama na glavama.
Protesti su započeli sa najmanje 10 zasebnih mitinga širom Atine, kojima narod ispoljava frustraciju izazvanu novim merama štednje koje su početkom sedmice odobrili lideri evrozone.
Demonstranti od grčkih vlasti zahtevaju da odbiju dogovoreni plan i izdejstvuju bolje uslove u pregovorima sa kreditorima.
Centralne ulice Atine su zatvorene za saobraćaj zbog mitinga. Veliki broj specijalaca poslat je u pravcu parlamenta. Proteste su organizovali sindikati „Opštegrčki borbeni front“ blizak Komunističkoj partiji, leva omladinska organizacija ANTARSIA („Bunt“) i „Omladina SIRIZA“.

(rs.sputniknews.com)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*