Britanci objavili fotografije na kojima je snimljeno presretanje: „Odbranićemo se od Rusa kao što smo i od nacista!“ (FOTO)

avioni
Tajfun presreće ruski avion (Foto: Ministarstvo odbrane Velike Britanije)
Avioni RAF-a, britanskog ratnog vazduhoplovstva, presreli su kod obale Nortambrije dva ruska supersonična bombardera koja su u stanju da nose nuklearno oružje i ispratili ih iz britanske zone interesa.

Ministarstvo odbrane u Londonu objavilo je fotografije na kojima je snimljeno presretanje jednog od dva aviona koji iz ere Hladnog rata.

Prema saopštenju Ministarstva, piloti „tajfuna“ približili su se svojim letelicama avionima koje su uočili i identifikovali ih kao ruske bombardere „Tu-160″.

Ovi avioni sposobni su da lete brzinom dvostruko većom od brzine zvuka i prenesu do 16 nuklearnih raketa ili konvencionalnog naoružanja. Džim Kalvert, vođa eskadrona, bio je u jeddnom od „tajfuna“ koji su presreli Ruse.

„Uzimajući u obzir stalnu obavezu RAF-a da čuva britansko nebo, jučerašnji borbeni let još jednom je dokazao sposobnost „tajfuna“ da uspešno ometu i presretnu rusku avijaciju dalekog doleta“, kazao je Kalvert.

On je naglasio da je zaštita nacionalnog neba posebno bitna na 75. godišnjicu Bitke za Britaniju u kojoj su RAF-ovi avioni branili državu od nacističke avijacije.

NATO presretanja ruskih aviona postala su česta od prošle godine zbog povišenih tenzija između Zapada i Moskve oko ukrajinske krize.

(Blic)

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*