VANREDNI IZBORI SE BLIŽE: Saznajte za koga ste glasali ako po listiću crtate ili ga ostavite praznog (INFO)

glasanje
Foto: AFP/Andrej Isaković
Većina građana smatra da je, ukoliko ostave beli listić, ili na njemu nacrtaju nešto, njihov glas nevažeći. Istina je, zapravo, potpuno drugačija.
 Ako ste mislili da i za ove izbore podlegnete trendu “belih listića” misleći da time poručujete nešto političarima, grdno se varate.

Naime, glasovi koje su osvojile stranke koje nisu prešle cenzus, kao i nevažeći “beli listići” sabiraju se i time se dobija suma svih glasova koji će se kasnije rasporediti političkim partijama koje će ući u Skupštinu u zavisnosti od procenta osvojenih glasova.

Dakle, ne samo da se time ne ubrajate u apstinente, nego vaš “beli listić” završava u rukama političara za koje niste glasali! Na sve to, sa glasačkim navikama koje postoje u Srbiji, “beli listići” često čine i presudni deo glasova.

Mandati se raspodeljuju primenom sistema najvećeg količnika (tzv. D`Ontov sistem), i to tako što se ukupan broj glasova koji je dobila svaka pojedina izborna lista podeli brojevima od jedan do 250. Dobijeni količnici razvrstavaju se po veličini, a u obzir se uzima 250 najvećih količnika.

Svaka izborna lista dobija onoliko mandata koliko se najvećih količnika koji joj pripadaju nalazi među 250 najvećih.

                    

(Ž.K. /Dnevno.rs)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*