Prokletstvo 26. decembra: Samo za poslednjih 15 godina u svetu je upravo tog datuma nastradalo više od 300.000 ljudi!

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInPin on PinterestShare on StumbleUponShare on TumblrEmail this to someone
flauta
Baš na današnji datum počev od 2000. godine, desile su se velike prirodne katastrofe – zemljotresi praćeni cunamijem, snežne oluje, tajfuni, a bilo je i tragičnih nesreća prouzrokovanih ljudskim faktorom, poput požara i eksplozija naftovoda. U tim katastrofama pognulo je više od 300.000 ljudi

Prokletstvo 26. decembra! Samo za poslednjih 15 godina u svetu je upravo tog datuma nastradalo više od 300.000 ljudi! Baš na današnji dan počev od 2000. godine, desile su se velike prirodne katastrofe – zemljotresi praćeni cunamijem, snežne oluje, tajfuni, a bilo je i tragičnih nesreća prouzrokovanih ljudskim faktorom,  poput požara i eksplozija naftovoda.

Da je ovaj datum uklet danas su na svojoj koži osetili Moskovljani. Snežna mećava je paralisala rusku prestonicu i izazvala potpuni haos u toj metropoli.

Foto: Profimedia/Corbis

– Ljudi, zapamtite ovaj istorijski dan. Situacija će biti još gora – upozorile su ruske vlasti stanovnike.

Ipak, da se vratimo malo dalje u prošlost. Na današnji datum 2000. godine u  požaru u diskoteci u kineskom gradu Liojangu život je izgubilo 311 ljudi.

Foto-Ilustracija: Foter/Flickr/Alain Bachellier

Iran je 2003. godine pogodio razoran zemljotres jačine 6,3 stepena Rihterove skale. Pogođen je jugoistok zemlje, a u potresu je poginula 26.271 osoba, više hiljada je povređeno, a kao 525 osoba se i dalje vodi kao nestalo.

Foto: Tanjug/AP

Epicentar zemljotresa bio je u blizini turističkog mesta Bama, u kome je porušeno oko 70 odsto zgrada.

Katastrofa nesagledivih razmera koju će pamtiti sve buduće generacije dogodila se 2004. godine.

Foto: Oddee.com

Džinovski morski talas – cunami, izazvan zemljotresom jačine 8,9 stepeni Rihterove skale u blizini indonežanskog ostva Sumatra, zapljusnuo je obale Indonezije, Šri Lanke, Indije, Tajlanda, Maldiva i Malezije, usmrtivši više od 280.000 ljudi.

Dve godine kasnije, 2006, dogodila se eksplozija naftovoda u predgrađu Lagosa kada je poginulo više od 850 ljudi, a oko 60 je teško povređeno. Nigerija, najveći proizvođač nafte u Africi, poznata je po kriminalnim grupama koje oštećuju naftovode radi pljačke, pri čemu neretko dolazi do nesreća.

Foto: AP/Tanjug

Prilikom eksplozije izgorelo je više od 60 obližnjih kuća kao i 52 vozila.

Godine 2011. Filipine je pogodio tajfun koji je usmrtio 1.249 osoba, dok se oko 1.100 ljudi i dalje vode kao nestali. Uništeno je više od 10.000 kuća i raseljeno više od 300.000 ljudi.

Foto: Tanjug/AP Photo/Bullit Marquez

Tu ostrvsku zemlju svake godine pogodi oko 20 oluja i tajfuna, ali je taj bio posebno razoran.

(Dnevne.rs /Telegraf.rs / Tanjug / Beta)

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInPin on PinterestShare on StumbleUponShare on TumblrEmail this to someone

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*