Ovaj DNK test je rešio jednu od najvećih zagonetki 20. veka

rusija
Foto: wikipedia.org
Ruski naučnici objavili su u sredu da je test DNK, sproveden na zahtev Ruske pravoslavne crkve, potvrdio autentičnost ekshumiranih ostataka Nikolaja II, poslednjeg ruskog cara i njegove supruge Aleksandre.
[adsenseyu6] —Saopštenje ruskih naučnika omogućiće da cela familija Romanov, koju su 1918. ubili boljševici, konačno bude sahranjena na istom mestu, u katedrali u Sankt Peterburgu.Ruska pravoslavna crkva je 2000. kanonizirala carsku porodicu, ali je od posebne forenzičke komisije zatražila dodatne dokaze da se zaista radi o ostacima cara i carice.

Kao i Alekseja i Marije, dvoje od petoro carske dece, čiji su ostaci pronađeni naknadno.

Forenzičari su u tu svrhu u septembru ekshumirali ostatke Nikolaja i Aleksandre i uzeli uzorke DNK koji prethodno nisu bili analizirani.

Uzeti uzorci odgovarali su prethodnim otkrićima i potvrdili autentičnost, objavila je komisija.

„Ti uzorci pokazali su heteroplazmu – retku genetsku mutaciju koja se pokazala i u prethodnim uzorcima Nikolaja II.“, saopšteno je.

Nikolaja II, njegovu suprugu, petoro njihove dece i služavke, ubili su boljševici 1918. u Ekaterinbrugu, a tela su bila zakopana u šumi na Uralu.

Godine 1991, tijela carskog para i tri njihove kćeri bila su prenesena u Sankt Peterburg, ali su ekshumirana 1993. kako bi se potvrdila njihova autentičnost.

Ostaci Alekseja i Marije bili su pronađeni tek 2007, pa je zatražena dopunska analiza.

Komisija je najavila u sredu da će sprovesti još neke testove kako bi izveli „visoko pouzdan konačni zaključak“.

U oktobru je komisija najavila da će u sklopu iste istrage ekshumirati i ostatke cara Aleksandra III, Nikolajevog oca.

s leva nadesno: princeza anastasija, princeza olga, car nikolaj, princ aleksej, princeza tatjana, princeza marija,   / foto: wikipedia
S LEVA NADESNO: PRINCEZA ANASTASIJA, PRINCEZA OLGA, CAR NIKOLAJ, PRINC ALEKSEJ, PRINCEZA TATJANA, PRINCEZA MARIJA, / FOTO: WIKIPEDIA

(Dnevne.rs /Izvor: Dnevnik.rs, Tanjug)

[adsenseyu1]

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*