OBIČAJI PORODICE PREMINULOG: Kako crkva kaže, evo koliko treba da se nosi crnina u žalosti! (INFO)

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInPin on PinterestShare on StumbleUponShare on TumblrEmail this to someone
ljudi
Foto: Dnevne.rs /pixabay
Prelazak u večni život nije nešto neprirodno. Smrću počinje put u večnost, ali kroz Vaskrsenje

Smrt je sastavni deo života, i po hrišćanskom verovanju, ona je prelazak iz ovozemaljskog, privremenog života u nebeski večni život. Prelazak u večni život nije nešto neprirodno. Smrću počinje put u večnost, ali kroz Vaskrsenje.

Crnina i vreme posle sahrane

U znak žalosti za pokojnikom, rodbina od smrti počinje da nosi crno odelo. Žene su ranije nosile crnu maramu, a muškarci crnu košulju ili flor.

To se nosi godinu dana, i za to vreme rodbina ne učestvuje u veseljima, ne igra i ne peva.

spomenik
pixabay /dnevne.rs

Međutim, danas se dopušta da se crnina obavezno nosi do 40 dana, a po želji pola godine ili godina.

Ovde treba naglasiti da se, bez obzira, kada se desio smrtni slučaj u porodici, obavezno slavi krsna slava, na isti način kao i uvek.

Kaže se, čak, da je potrebnije slavu slaviti pod tim okolnostima, jer se umolitvama za slavu molimo za pokoj duša naših umrlih srodnika.

Ne treba u godini dana posle smrti pokojnika praviti veselje u kući, svadbe, žurke, igranke i slično.

U svim ovim slučajevima i o svemu što je vezano za običaje o sahranama, dobro je posavetovati se sa sveštenikom, jer su običaji različiti u raznim krajevima, pa je ovde nemoguće pomenuti i ukazati da li je neki običaj dobar ili nije.

OVO JE RAZLOG ZBOG ČEGA JE HIRURG ISPALIO HITAC U GLUMICU, PA PRESUDIO SEBI: Evo koji je motiv krvave tragedije na Dedinju! (INFO)

Po hrišćanskom učenju smrt je „kazna za greh“, kazna za Adamov greh prema Bogu.

KONAČNO: Izabrana najprivlačnija srpska voditeljka, a nije ni sa Pinka, ni sa RTS-a! (VIDEO) (FOTO)

Prema prvobitnom Božjem planu čovekov prelazak iz zemaljskog života u večnost, trebalo je da bude bezbolan, jedan preobražaj duše i tela, slično leptiru koji iz ličinke na krilima se uzdiže prema nebu.

(Dnevne.rs /Izvor: opanak.rs)

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInPin on PinterestShare on StumbleUponShare on TumblrEmail this to someone

1 Comment on OBIČAJI PORODICE PREMINULOG: Kako crkva kaže, evo koliko treba da se nosi crnina u žalosti! (INFO)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*