MLADOST STE MI UZELI, SINA VAM NE DAM: Poruka ratnog veterana zapalila društvene mreže (FOTO)

otac
Foto: privatna arhiva
Poruka Miroslava – Mikija Čereka ratnim huškačima na Fejsbuku uzdrmala je društvene mreže i za kratko vreme podržalo ga je više od 15.000 ljudi iz cele regije.

– U rat sam otišao sa 17 godina, ranjavan sam dva puta, prijatelji su mi umirali na rukama. Ne dam da moj sin jedinac, koji danas ima 17 godina, ni bilo ko od njegovih vršnjaka, prolazi kroz takvu golgotu, samo zato da bi gospodari rata mogli nesmetano pljačkati ovaj narod – kaže za „EuroBlic“ Miroslav – Miki Čerek (43), ratni vetaran iz Broda.

Bio je još dete kada je doživeo rat prvo u svom rodnom gradu, gde su, još pre zvaničnog početka rata u BiH, pale prve žrtve i počinjeni prvi ratni zločini, a potom i kao borac Zaštitnog puka Glavnog štaba Vojske RS, jedinice poznate i kao Mladićeva garda.Danas je nezaposleni ugostitelj, koji čeka priliku da, kao i mnogi njegovi sugrađani i sunarodnici, zauvek odseli na Zapad.

Pripadnik Mladićeve garde
Foto: Privatna arhiva

– Sedam godina sam bez posla, a ovde se ništa ne menja. Nemam više šta da čekam – kaže Miki.Tvrdi da svake nedelje Brod napusti 50-ak mladih ljudi, koji u potrazi za poslom i normalnim životom sele u Nemačku, Austriju, Švajcarsku…

– Gledao sam neki dan čoveka koji ispraća dvoje dece. Ispraća ih i plače. A oni koji ostaju, učaureni su i žive na relaciji „kuća – posao“. Niti ih šta zanima, niti pokušavaju nešto da promene – kaže Miki.

On je odlučio da ne ćuti, pa je na društvenim mrežama objavio svoju sliku iz mladosti u vojnoj uniformi i sliku svog sina Ognjena, učenika Ekonomske škole u Brodu, uz poruku: „Njega vam ne dam, da pucate u njega, da ga tjerate u rov po suncu, kiši i snegu, da ga ranjavate.

Njemu sam usadio ljubav prema svima i od njega napravio čoveka.“

– Mene moj otac nije mogao ovako posavetovati pre 25 godina, jer nije doživeo rat i nije znao šta je to.

Ja to znam i imam moralnu obavezu da mlade ljude upozorim, da se ne daju da ih političari zavedu i nahuškaju jedne na druge, jer u ratu nema ničeg herojskog i uzvišenog – kaže Miroslav Čerek.

VOZAČ NA GRANICI REKAO DA NEMA ŠTA DA PRIJAVI: Carinik primetio da je auto „legao“, a gepek prazan. Odmah je zvao pojačanje (FOTO)

Zvezda među omladinom

Ognjen Čerek kaže da je ponosan na svog tatu mirotvorca i da ga podržava „sto posto“.

– Sve što on kaže živa je istina. Mladi odlaze zato što ovde nema života, ali i zato što se boje da će se opet zaratiti – kaže Ognjen, koji u Brodu i okolnim mestima ima puno drugara svih nacija, a najbolji prijatelj mu je Dženan Česan.

Ognjen Čerek sa prijateljom
Foto: privatna arhiva

ODALA SE: Svetlana Ceca Ražnatović konačno otkrila ime čoveka koji je najviše mrzi! SVI GA ZNAMO…

Zbog objava kojima ih poziva na mir i upozorava da ne veruju ratnim huškačima, Miki Čerek je, tvrdi njegov sin, postao zvezda među mladima.

(Dnevne.rs/Izvor:Milkica Milivojević,Blic.rs)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*