ZDRAVLJE: Ovo sve žene treba da znaju

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInPin on PinterestShare on StumbleUponShare on TumblrEmail this to someone

stetoskop

Kada je reč o zdravlju, na tom području još vladaju brojni mitovi, posebno kada se govori o ženskom zdravlju. S obzirom na činjenice, možda je vreme da urinarnu infekciju prestanete lečiti sokom od brusnice, a valunge pripisujete isključivo menopauza.

Istraživanja su pokazala kako su brojna verovanja vezana za žensko zdravlje zapravo obični mitovi u koje ne treba verovati.

Mit: Plodnost opada nakon 35 godine

Neki kao da smatraju kako valjanost ženskih jajašaca ističe s navršenih 35 godina, no to je daleko od istine. Naravno, plodnost neminovno opada s godinama, ali to je vrlo individualno. Pad nivoa plodnosti događa se u takvim promenjivim stopama da mnoge zdrave žene i u kasnim tridesetima imaju zalihe živih i zdravih jajašaca.

Tome u prilog ide i nedavna studija na Univerzitetu u Severnoj Karolini koja je pokazala da je 80 odsto žena od 38 i 39 godina, koje su već pre bile u drugom stanju, zatrudnelo u roku od šest meseci. Iako neki stručnjaci navode kako su nakon 40. godine šanse za trudnoću manje od pet odsto po ciklusu, to je individualno, a pre nego što odbacite svaku nadu, posavetujte se s ginekologom.

Mit: Žene i muškarci imaju različite simptome srčanog udara

Većina ljudi bi rekla kako se simptomi srčanog udara kod žena i muškaraca razlikuju. Kao najčešći simptomi kod žena spominju se poteškoće s disanjem, mučnina, povraćanje i bol u vratu, leđima i ustima. Najčešći je simptom kod muškaraca težak i snažan pritisak na području grudi. No u nedavnom istraživanju u kojem je učestvovalo 2.500 žena i muškaraca otkriveno je kako muškarci i žene imaju identične simptome srčanog udara, a najčešći je bol u grudima. Takođe, valja imati na umu kako žene imaju veću verovatnoću smrtnosti kod srčanog udara. Stoga, ako se zaista ne osećate dobro, svakako posetite lekara.

Mit: Ako u porodici nema karcinoma dojke, rizik je vrlo mali

Oko deset odsto žena s dijagnostifikovanim karcinomom dojke imaju majku ili sestru koje su imale istu dijagnozu. Drugih deset odsto žena imale su nekog drugog člana iz šire porodice s istom tom dijagnozom. Međutim, 80 odsto žena s dijagnozom karcinoma dojke u porodici uopšte nema istoriju te bolesti. Prema rečima naučnika, stoga su lekari prilikom pregleda uvek zainteresovani za moguće bolesti kod ostalih članova porodice jer za sada ne postoji bolji način identifikacije toga koje su žene izložene najvećem riziku. Drugi važan parametar rizika je starost, stoga lekari uvek naglašavaju važnost mamografije.

Mit: Valunzi su jasan znak menopauze

Valunzi pogađaju čak 85 posto žena tokom menopauze, međutim ne moraju se javljati isključivo zbog menopauze. Takođe mogu biti podstaknuti stresom. Ostale, manje česti uzroci uključuju hormonsku neravnotežu, bolesti štitne žlezde i infekcije. Stoga, ako ste mlađi od 40 godina, jer menopauza uglavnom nastupa u tom dobu, a osećate simptome menopauze, razlozi mogu biti razni, stoga se preporučuje da posetite lekara.

Mit: Sok od brusnice leči infekcije urinarnog trakta

Brusnice sadrže materije kao što su kininska, jabučna i limunska kiselina, koje mogu da speče infekcije koja pak nastaju delovanjem bakterija kao što su ešerihija koli. No, ako već imate simptome infekcije urinarnog trakta, poput peckanja i svrba, to znači da se u bešiki i bubrezima nalazi prevelika količina bakterija da bi ih sok od brusnice mogao isprati, ukloniti ili uništiti. Skorašnji pregled 24 studije pokazao je pak kako su koristi od brusnice precenjene pa da pijenje soka od brusnice ili uzimanje dodataka ne pokazuje značajnu razliku u prevenciji infekcija urinarnog trakta.

(Dnevno.rs)

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInPin on PinterestShare on StumbleUponShare on TumblrEmail this to someone