Ispovest SRPSKOG KRALJA o Oluji zapaliće Srbiju: HRVATIMA NEĆE POTEĆI SUZE, ONI NEMAJU DUŠE, BRUTALNO SU PROTERALI SRBE! (INFO)

karadjerdjevic
Foto-montaža: Marko Todorović, Profimedia/Corbis
Prestolonaslednik Srbije u svom autorskom tesktu za Telegraf bez dlake na jeziku govori o strašnim patnjama koje su zadesile Srbe iz Hrvatske
Prestolonaslednik Srbije Aleksandar II Karađorđević povodom 20. godišnjice od operacije Oluje, kada je 280.000 Srba napustilo svoja ognjišta, a oko 2.000 ljudi je ubijenu, u svom autorskom tekstu, ekskluzivno za Telegraf kaže da je tužno što je jedan narod pred očima čitavog sveta prognan bez bilo kakve reakcije!

Ovo je tekst prestolonaslednika Srbije, potomka slavnog Karađorđa, praunuka kralja Petra Oslobodioca, unuka kralja Aleksandra Ujedinitelja i sina kralja Petra II:

Foto: Profimedia/Corbis

Foto: Profimedia/Corbis

“Navršava se dvadeset godina od kako je jedan narod pred očima čitavog sveta prognan sa svojih ognjišta!

Prognani su surovo, bezdušno, protivno svakom ljudskom, istorijskom, etičkom i pravnom osnovu, proterani su zato što su Srbi! To je bio i ostao jedini argument i jedino obrazloženje. Svet je gledao, neki ćuteći, neki odobravajući, neki učestvujući!

Foto: Marko Todorović

Gledali su misleći i verujući da se to njima neće desiti, da će se to zaboraviti, da to nije ni važno i ni vredno njihove pažnje, da je to fenomen vezan za „brdoviti Balkan“, gde je normalno da „umre četa đaka u jednom danu“, gde ljudski život ni pojedinačno ni masovno nema vrednost, gde su i život i smrt kolateralna šteta.

Kakva greška, kakva zabluda! Nisu to samo proterani i pobijeni Srbi, proterani su i ubijeni i demokratija, i evropsko civilizacijsko nasleđe, uništeni su nada i vera, iskorenjen moral, poništeno poverenje u mogućnost mirnog života među susedima i, iznad svega, proglašeno i na velika zvona oglašeno da je laž jedina dopuštena istina i da je saučesništvo u zločinu jedina trajna i održiva tradicija evropske istorije!

Foto: Marko Todorović

Dve decenije se opiremo razumu i nastojimo da sami sebe ubedimo da to nije sasvim tako, da se možda negde i u nečemu nismo shvatili, da vreme donosi otrežnjenje i pokrov zaborava. Opet greška! Tamo gde se zločin slavi opštim veseljem, gde se ubistvo i progon proslavljaju vojnom paradom i gde je mržnja besmrtna, nema mesta nadi ni temelja za pomirenje. Samo suva i bezvodna realnost pomrčine bez svitanja.

Ne očekujemo da se ovlaže oči onih koji nisu trepnuli dok je pogrom bio u akciji, ali nemamo prava ni da verujemo bilo kome ko nam je na delu pokazao da to nije zaslužio.

Foto: Marko Todorović

Ne pozivam na mržnju, ne sanjam o osveti, ne želim nikome zlo, ali ga ne želim ni mome narodu, ni onima koji su slučajno preživeli, ni onima koji – takođe slučajno – nisu preživeli. Želim mir svuda i svima, ali mira nema ako je izgrađen na zaboravu, na nepostojanju pokajanja, na mržnji i na oglušenju o sve što životu daje ikakav smisao.

Vreme je tugovanja, vreme je mudrosti, vreme je da sami sebi priznamo da više nemamo ni prava ni vremena da ne znamo, da zaboravljamo i da budućnost kojoj težimo gradimo na obmani i samoobmani. Vreme je da se poklonimo žrtvama i da im obećamo da ih nikada nećemo zaboraviti, da ih umolimo da nam oproste.

Foto: Profimedia

Oproštaj za one koji su ih ubijali i proterivali, oni sami moraju da zatraže”, napisao je prestolonaslednik Srbije.

(D. Z. /Telegraf)

7 Comments on Ispovest SRPSKOG KRALJA o Oluji zapaliće Srbiju: HRVATIMA NEĆE POTEĆI SUZE, ONI NEMAJU DUŠE, BRUTALNO SU PROTERALI SRBE! (INFO)

  • ниси у праву владо! послије битке лако је сваком бити генерал! претпостављам да је у оно вријеме било искрене народне вјере у ту тадашњу одлуку!
   треба људи размишљати када се и овде, и о много чему дискутује! није то прича у вјетар, ми дискутујемо, и у главном превиђамо хировитости!!!

 1. A djeda ti, ni nebo ni bog nije mogao namoliti da se okani Slovenaca i Hrvata i povuce granice Srbije kao pobjednik u ratu.Ali Baja hoce da oslobodi bracu Slovence i Hrvate iz Austrougarskog jarma.A kako su mu se samo zahvalili.I kako mu se i dan danas zahvaljuju.

 2. ваља се саслушати и са престолонасљедником!
  ја се надам да постоје реалне претпоставке, уочавање вриједности монархије као уређења за српски народ, али пажљиво профилисано с’мишљу да то буде стуб, основа промишљања о судбини народа, али са механизмима заштите, узимајући у обзир и историју и многе претпоставке!
  што се тиче текста, очекивано, рекло би се – уредно од престолонасљедника! желим му свако добро!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*