Fenomen: Gradić u Kolumbiji gde se leševi ne raspadaju! (VIDEO)

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInPin on PinterestShare on StumbleUponShare on TumblrEmail this to someone
les
Na groblju u San Bernardu, malom gradu u Kolumbiji, leševi na misteriozan način postaju mumificirani u svojim kovčezima.

Ovaj neobičan fenomen je pre 15 godina prvi primetio Eduardo Cifuente, čovek zaposlen na groblju. Zahvaljujući njegovim naporima mumije su otkrivene. Eduardo kaže da su ova tela prisutna na groblju još od 1957. godine ali da niko nije obraćao pažnju na njih.

– Raka je bila puna nabacanih mumificiranih tela – rekao je Eduardo – a ja ne volim da gazim po njima jer su i oni bili ljudska bića, baš kao i mi. Dopala mi se ideja da ih čuvam zarad budućih generacija.

Ovo mesto predstavlja pravu misteriju za naučnike. Jedino mesto u Latinskoj Americi, pored ovog, na kojem se dešava prirodna mumifikacija jeste Guanahuato, grad u centralnom Meksiku. Podzemni gasovi koji utiču na specifičnost zemljišta smatraju se odgovornim za balzamovanje tela u Meksiku.

Ipak, to se ne može reći za San Bernardo jer se tu, po običajima koji važe u Kolumbiji, tela sahranjuju u nadzemnegrobnice pa nemaju kontakt sa zemljištem.

Lokalno stanovništvo ima nekoliko svojih teorija.

Jedni mumifikaciju pripisuju nezagađenoj hrani i vodi, drugi smatraju da je temperatura tla pogodna za prirodnu mumifikaciju, dok treći zaslugu pripisuju dvema neobičnim voćkama koje meštani koriste kao dodatak u ishrani.

Najneverovatnije je objašnjenje kojim se potkrepljuje teorija da je nova lokacija groblja kriva za mumifikaciju pokojnika. Naime, groblje jeste 1957. godine prebačeno sa stare na novu lokaciju, na kojoj se i danas nalazi. Neki meštani smatraju da je nova lokacija bila presudna.

– Mislim da ovo ima neke veze sa Univerzumom jer se nikad nije desilo na starom groblju. Ni jedna mumija ne potiče odande – kaže lokalac Hoze Del Karmen Rohas.

Za sada postoji nada da će ove mumije postati turistička atrakcija u Kolumbiji. Iako bi to dosta značilo za podizanje ekonomije ovog malog mesta (koje se nalazi na tri sata vožnje od Bogote, glavnog grada Kolumbije, i u kojem živi oko 17. 000 ljudi) ima i onih koji se protive toj mogućnosti jer ne žele da im bilo ko uznemirava pretke.

Trenutno, na ovom neobičnom groblju se nalazi oko 20 mumija koje su izložene u staklenim vitrinama.

(Alo)

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInPin on PinterestShare on StumbleUponShare on TumblrEmail this to someone

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*