DREVNE MUDROSTI NAŠIH PREDAKA: Ovi saveti su zaista korisni! (INFO)

saveri

Svi smo mi od naših starih naslušali kojekakvih umotvorina, koje su nam u tom trenutku dok smo ih slušači čak išle na živce. Međutim, nisu baš svi ti saveti budalaštine. Štaviše, neki od njih nam mogu spasiti život!

Možda niste verovali svojoj mami, tetki ili baki kada vam kaže da ne izlazite napolje s mokrom kosom ili da ne sedite na ‘ladnom betonu i odbacivali njihove sablasne priče kao imišljotinu ili glupost. Ipak, one su bile u pravu.

Narodna verovanja: Saznajte šta znači kada vam treperi usna, oko, obrva…

JEDNA JABUKA NA DAN ČUVA VAS OD DOKTORA

Istraživanje koje je obavljeno na Oksofordu pokazuje da jedna jabuka dnevno može da umanji rizik od srčanog i moždanog udara za čak 12 procenata.

– Uzrok tome je činjenica da su jabuke pune rastvorljivih vlakana, što sprečava nakupljanje holesterola u arterijama – kaže Helen Bond iz britanskog udruženja dijetetičara.

Takođe, jedno drugo istraživanje pokazalo je da jabuke poboljšavaju imuni sistem i mogu da budu prevencija pojavi ćelija raka.

Foto-ilustracija: Vermin Inc / Foter / Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 2.0 Generic (CC BY-NC-SA 2.0)

AKO ŽELITE SINA, JEDITE BANANE

Jedite banane ako želite dečaka, to je jedan od predloga stručnjaka s Oksforda, koje je nastalo nakon istraživanja u kojem je učestvovalo 740 žena. Žene koje su svako jutro jele bananu, imale su 56 odsto šansi da rode dečaka u odnosu na žene koje nisu imale bananu u ishrani.

Jedna banana sadrži oko 13 odsto potrebne doze kalijuma na dnevnom nivou. Međutim, naučnici nisu baš sasvim sigurni kako to može da utiče na to da li će se roditi dečak ili devojčica, prenosiportal 24sata.

Foto-ilustracija: onmilwaukee.com

BROJTE OVCE AKO NE MOŽETE DA ZASPITE

– Ako radite nešto dosadno, to može da vam pomogne da vam misli budu potpuno mirne – kaže ekspert za spavanje Dr Nejl Stenli.

Srpska narodna verovanja: Budite oprezni, ovo su ‘Nekršteni dani’!

– Nije poenta da ovce brojite do 100, jer vam mozak tada radi. Zamislite dve, tri ovce kako zajedno prolaze kroz ogradu, što može da vam pomogne da oterate misli koje vas drže budnim – kaže on.

(www.whywesuffer.com)

ZA BOLJI VID, JEDITE ŠARGEREPU

– Šargarepa je puna beta-karotena koji telo pretvara u vitamin A, koji je dobar za vid, objašnjava profesor Endrju Loteri, profesor na Univerzitetu Sautempton.

Stručnjaci su utvrdili da visok nivo beta karotena umanjuje rizik od bolesti koje mogu da izazovu slepilo. Međutim, ono što ne znamo je koliko šargarepe treba da pojedemo za bolji vid.

Foto-ilustracija: Foter/JeremyMP

NE JEDITE HRANU KOJA PADNE NA POD

Stručnjaci savetuju da ne jedete hranu koja padne na pod jer je puna bakterija. Sudeći po istraživanjima, količina bakterija zavisi od vremena koliko je hrana bila na podu. Manje vremena, manje bakterija.

Foto-ilustracija: Foter/hebedesign, drweisgerber

NE SMETE DA PROGUTATE ŽVAKU

– Ako slučajno jednom progutate žvaku, mala je verovatnoća da će vam to naneti velike probleme. Ali, ako to redovno radite, žvaka može da izazove blokadu i bol u stomaku – kaže Višal Sakena, konsultant gastroenterolog u bolnici u Londonu.

Foto-ilustracija: Profimedia

PILEĆA SUPICA LEČI GRIP

Istraživanje objavljeno u časopisu “American Journal of Therapeutics” otkrilo je da jedinjenje koje se nalazi u piletini, pomaže da se imuni sistem bori protiv početnih simptoma gripa.

NARODNI RECEPTI: Osećate se tromo i malaksalo, bez snage? Mi imamo rešenje

Sem toga, dr Stiven Renard sa Univerziteta Nebraska otkrio je da supa može da smanji simptome kašlja i kijanja. Profesor Ron Ekles ima sličan lek. On kaže da je kombinacija vruće supe sa solju i začinima delotvorna jer će naterati proizvodnju pljuvačke, koja će pomoći da vam se otčepi nos. On je dodao da beli luk takođe pomaže jer ima antivirusna i antibakterijska dejstva.

Foto: Marko Todorović

AKO STE MOKRI, PREHLADIĆETE SE

Ako ste mokri, rizikujete da se prahladite. To ne govore samo mame, nego i istraživanje sa Univerziteta Kardif. Volonteri koji su učestvovali u istraživanju, imali su zadatak da zarone stopala u ledenu vodu i da tako ostanu 20 minuta, dok je druga grupa noge držala u praznoj posudi. Posle tri, četiri dana, skoro trećina onih koji su noge držali u hladnoj vodi, osetila je simptome prehlade.

– Kada hladite telo, naročito noge, velika je verovatnoća da će se prehladiti onaj ko je imao skrivene simptome virusa. Nejasno je zašto se to dešava, ali jedna od teorija je da hladnoća podstiče organizam da ograniči dotok krvi u ekstremitetima, da bi se zadržala toplota u telu – kaže profesor Ron Ekles.

(Telegraf.rs)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*