AMERIKANCI ODLEPILI ZA SRBINOM: Ma kakav Džejms Bond, on je NAJBOLJI ŠPIJUN svih vremena! (FOTO)

novine
Foto: Privatna arhiva
Američki autor Lari Loftis, posle tri godine danonoćnog istraživanja o životu tajnog agenta s kodnim imenom Tricikl, u ekskluzivnom razgovoru za Newsweek priznaje – Džejms Bond je stvarno mala maca za legendarnog Srbina!

Znao je da će morati da ga ubije. Bio je kasni jul 1943. godine. U salonu luksuzne vile na portugalskoj rivijeri, britanski dvostruki agent Duško Popov čekao je svog nemačkog kontrolora, majora Fon Karsthofa. Do tog trenutka zvaničnik nemačkog Abvera imao je i više nego dovoljno dokaza koji su govorili da je Duško dvostruki agent koji radi za saveznike…

Da biste saznali da li je Duško ubio svog nemačkog kontrolora, šta je javio američkom FBI i kako je nastavio da zavlači sve zaraćene strane u Drugom svetskom ratu, moraćete da pročitate knjigu „U čeljustima lava“, bestseler objavljen u Americi, koji se bavi istraživanjem života Duška Popova, sigurno najčuvenijeg agenta tokom krvavog rata. Autor knjige je Lari Loftis, profesor prava, koji je završio i političke nauke i teologiju.

 

[adsenseyu4]

 

Znate, da bi čitaoci dobili tačnu sliku o tome šta se zaista događalo tokom nesvakidašnje špijunske karijere Duška Popova uoči i za vreme Drugog svetskog rata, morao sam da objedinim njegove memoare, sve intervjue koji su prethodili knjizi, podatke iz arhiva britanske tajne službe MI5, američkog FBI, biografije britanskih oficira koji su u periodu Drugog svetskog rata radili na tzv. bezbednosnoj koordinaciji“, pojašnjava Lari Loftis u ekskluzivnom razgovoru za Newsweek Srbija.

Foto: Privatna arhiva, Duško PopovFoto: Privatna arhiva

ŠTA JE ISTINA

Život često piše romane daleko intrigantnije nego što je to bilo ko u stanju da sroči, pa čak i sam akter jedinstvene planetarne storije kakav je Dušan Popov, naš čovek za koga je nedvosmisleno utvrđeno da je bio inspiracija prilikom stvaranja književnog, a potom i filmskog lika – agenta 007.

Popov, za kog se tvrdi da je bio najuspešniji trostruki špijun za vreme Drugog svetskog rata, objavio je ispovest 1974, mnogo pre nego što su skinute oznake tajnosti sa strogo čuvanih materijala u raznoraznim tajnim službama koji su se odnosili na njega.

 

[adsenseyu1]

 

Sve do tada njegova usta bila su zatvorena, a pero suvo. „Nisam smeo ništa da kažem o svojim aktivnostima za vreme rata.A još od njegovog završetka obuzdavao sam strpljivost i odolevao želji da ispričam sve što znam“, napisao je. Ipak, dugo nije smeo to da uradi.

I njegova sećanja pod radnim naslovom „Šifra Tricikl“ (u originalu „Špijun i kontrašpijun“) na ovim prostorima objavljena su tek 2008. godine i ostala su izmenjena, nedorečena… Valjalo je i dalje držati jezik za zubima.

Moglo se samo naslutiti da je ratnih dogodovština bilo mnogo jer je lala iz Banata učinio ono što nikom drugom nije pošlo za rukom tokom Drugog svetskog rata…

(Dnevne.rs /Izvor: Kurir)

[adsenseyu2]

[adsenseyu1]

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*