U ovoj hrani se nalaze opasni otrovi! Znate li koliko zapravo toksina ima u polugotvoj i gotovoj hrani koju jedete?

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInPin on PinterestShare on StumbleUponShare on TumblrEmail this to someone
spric
Postoji priča o tome kako je pašteta dobila ime. Naime, jednom je jedan preduzetni radnik, zaposlen u fabrici mesne industrije, gledao sve one iznutrice i otpatke od pilića i goveda i rekao „Pa šteta da se baci!“

Uz malo hemijskih dodataka i pojačivača ukusa (sa oznakom E), dobila su se jela kojima se hrane mnogi. Međutim, znate li koliko zapravo toksina ima u polugotvoj i gotovoj hrani koju jedete?

Gotovo da ne postoji industrijski proizvedena namirnica koja u sebi ne sadrži neku od supstanci sa oznakom E, odnosno neki od emulgatora, stabilizatora, konzervanasa, zaslađivača, veštačkih boja, pojačivača ukusa, ili nekih drugih aditiva. Svi ovi dodaci nose oznaku E, što znači da je data supstanca “zvanično” prošla proceduru provere zdravstvene ispravnosti.

Treba napomenuti da nisu svi aditivi koji nose oznaku E štetni za zdravlje, a i to da procedure provere zdravstvene ispravnosti nisu iste u svim zemljama, pa se tako na tržište može provući neki od proizvoda koji ne biste hteli da kupite.

otrov

Izdvajamo spisak štetnih aditiva:

E102, E110, E122, E123, E127, E131, E132, E133, E142, E150, E151,E153, E154; E171, E173, E210, E220, E223, E232, E249, E250, E284, E285, E310, E311, E312, E320, E321. E308, E407, E472, E473, E512, E553, E620, E621, E622, E626, E942, E950, E951, E952, E954, E1440, a evo i zašto bi bilo dobro da ovaj spisak imate kod sebe prilikom kupovine:

Čak i kada su u pitanju supstance koje su prošle proveru zdravstvene ispravnosti, postoji ograničenje u kojoj količini one smeju biti prisutne u nekoj namirnici. Međutim, broj proizvoda koji na sebi imaju podugačak spisak aditiva sve je veći, pa je i njihovo unošenje u organizam povećano, a prekomerno konzumiranje različitih aditiva može dovesti do različitih oboljenja ili disfunkcije različitih organa.

Čovek u proseku unese u organizam pet do šest kilograma aditiva godišnje.

Mnogi aditivi neće ostaviti štetne posledice po vaše zdravlje, međutim neke namirnice sadrže veoma veliki broj takvih dodataka, pa bi takve namirnice trebalo izbegavati. To su uglavnom suhomesnati proizvodi, gazirana pića, razni slatkiši, žvake, lekovi, multivitaminski sokovi, začini…

VOLITE SLATKO A DRŽITE DIJETU?

Neki od dijetalnih proizvoda sadrže veštačke zaslađivače poput aspartama ili acesulfama K, koji su 200 do 600 puta slađi od šećera, i trebalo bi ih izbegavati, po cenu čak i da preterate s kalorijama i nabacite koje kilo viška.

ALI, VIRŠLE SU TAKO UKUSNE!

Dok emulgatori služe kao stabilizatori, većina aditiva je tu da bi poboljšali ili pojačali ukus. U neke viršle se, na primer, dodaje pojačivač ukusa mesa, što govori o tome koliko mesa zapravo ima u viršlama. Jedan od najopasnijih pojačivača ukusa može se pronaći upravo u viršlama, ali i u drugim mesnim prerađevinama. To je mononatrijum glutaminat, sa oznakom E621, a zovu ga još i ”ukusni otrov”. Negova upotreba može izazvati mučninu, glavobolju, vrtoglavicu, lupanje srca ili promene krvnog pritiska.

(Telegraf)

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInPin on PinterestShare on StumbleUponShare on TumblrEmail this to someone
  • vesna

    nema vise potreba da upozoravate, sta je sve opasno, srbija ce i onako mislim na narod zbog krize biti iskljucivo na vodi, jer moraju na vreme da plate sve obaveze, ali niko nece da otkrije tu famoznu tajnu kako da od 20.000. napravis 40.000 da bi pored zdrave vode kupio i hleb, zdrav bez aditiva.