Ovo su 4 najštetnije stvari koje možete uneti u organizam (INFO)

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInPin on PinterestShare on StumbleUponShare on TumblrEmail this to someone
hrana
Foto: pixabay /dnevne.rs
Naravno , namirnice koje sadrže trans – masti imaju odličan ukus i dugotrajnije su, ali one su i više nego loše za vaše zdravlje i to na mnoštvo načina, uključujući podizanje nivoa lošeg holesterola i povećavanja upalnih procesa u organizmu .

Poznate i pod nazivom “ trans – masne kiseline “ ili “ delimično hidrogenizovano ulje “ , trans – masti nastaju dodavanjem hidrogena biljnim uljima tj procesom hidrogenizacije , a mogu se naći u šokantnom broju namirnica . Dobra vest ? Nemojte konzumirati hranu koja ih sadrži . Eliminisanjem sledećih “ prestupnika “ , možete poboljšati zdravlje vašeg srca i celokupnog organizma .

Margarin

Margarin , čvrsti oblik biljnog ulja , bio je veoma popularan šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka , jer je smatran mnogo zdravijom alternativom putera . Međutim , kako bi održao čvrstu formu , većina margarina prilikom proizvodnje prolazi kroz proces hidrogenizacije . Ukoliko konzumirate margarin u čvrstom obliku , najvjerovatnije unosite i velike količine trans – masti – čak dva grama po kašiki .

Trgovački pekarski proizvodi

Od keksa , kolača , rolata do torti , raznovrsni trgovački pekarski proizvodi neodoljivi su velikom broju svetske populacije . Nažalost , skoro svi pomenuti proizvodi , posebno grickalice , brza i prerađena hrana , sadrže trans – masti . Zašto ? Zato što one ne samo da poboljšavaju ukus i teksturu već i produžavaju njihov rok trajanja .

Izbegavanje ovih poslastica najsigurnije je rešenje , osim ako na proizvodu nije naznačeno da ne sadrži trans – masti . Ipak i tada obratite pažnju , jer vrlo vjerovatno ćete na listi sastojaka pronaći “ djelimično hidrogenizovano ulje “ .

zena
Foto: Pixabay.com

Pržena hrana

Posebno ona koju možete naći u većini restorana . Većina restorana preferira delimično hidrogenizovana ulja . Zašto ? Zato što se delimično hidrogenizovano ulje , u odnosu na obično ulje , sporije kvari odnosno može se koristiti za prženje hrane mnogo duže nego obično .

Izbeljivač za kafu

Ako mislite da ste napravili dobar izbor time što ste mleko za kafu zamenili belilom u prahu , razmislite ponovo : izbeljivač za kafu malo je poznat izvor trans – masti . Iako određeni proizvođači tvrde da njihovi proizvodi sadrže 0 grama trans – masti , pri vrhu liste sastojaka najčešće ćete naći delimično hidrogenizovano ulje .

( Dnevne.rs /Mini magazin)

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInPin on PinterestShare on StumbleUponShare on TumblrEmail this to someone