NEMUŠTI JEZIK: Mićo Pantić pola veka PRIČA SA ZMIJAMA

horoskop
Foto: pixabay /dnevne.rs
Visoke temperature i suše isterale su na površinu zemlje zmije koje je ovakvo vreme izbezumilo, pa u samoodbrani napadaju i staro i mlado, a ponajviše nejaku decu.

Ovim je rečima priču o svom po mnogo čemu neobičnom umeću, započeo Mićo Pantić (77), iz sela Modran kod Bijeljine koji tvrdi da razgovara sa zmijama.

U Semberiji ga svi poznaju i kako kaže, nema kuće koja negde u fioci ne čuva njegov broj telefona, da im se nađe u nevolji.

– Zanat sam učio od strica i dede, bezbroj puta osetio ujed zmije na svojoj koži, a spasao sam sigurno na hiljade života – ispričao je starina, koji svoja dobra dela ne naplaćuje, kaže greh bi bio umeti, a ne pomoći čoveku u nevolji.

Borbu sa zmijama vodi više od 50 godina, a svoj „zanat“ će preneti na sina. Ovaj hrabri čovek otkriva da ljude leči protivotrovom koji sam pravi.

– Do leka je teško doći. Skupljam otrov od poskoka, razređujem, jer nema drugog načina nego otrovom protiv otrova.

Mora se tačno znati kako i koliko, od te jedne kapljice izlečim 50 ljudi – ispričao je Pantić.

Dodao je da sa zmijama razgovara takozvanim nemuštim jezikom.

– Ona meni gleda u usne, a ja njoj.

Znam kako izbacuje jezik, šta smera, kuda je naumila i hoće li neku štetu načiniti – rekao je on, ne želeći da otkriva detalje svoga umeća.

Ističe da je u vreme poplava zmija bilo više nego tokom čitavog njegovog života.

Ipak, oni koji ne žive blizu Pantića ne treba da strahuju, jer u domovima zdravlja širom RS kažu da imaju dovoljne količine seruma protiv zmijskog otrova.

Šarka i poskok

U Banjaluci su prošle godine imali nekoliko pacijenata sa ujedom zmije, dok u Službi hitne pomoći u Domu zdravlja Trebinje ističu da lani nije bilo pacijenata sa ujedom zmije.

– Otrovnice na našim prostorima su šarka i poskok. U trenutku ujeda prisutni su simptomi u vidu otoka, zatim bol, prokrvljenost mesta ujeda.

Kako vreme prolazi može doći do pada pritiska, povraćanja, vrtoglavice, dijareje, sve do poremećaja vida i gubitka svesti – kazao je načelnik Službe hitne pomoći u Trebinju, Saša Borjan.
Foto: Wikipedia / screenshot

Dodao je da prva pomoć podrazumeva podvezivanje ekstremiteta dva centimetra iznad mesta ujeda, a zatim što pre pacijenta transportovati do Doma zdravlja kako bi primio serum.

Deca najugroženija

Stručnjaci upozoravaju da posebno decu treba zaštiti od zmija, jer bi, kako kažu, zmijski otrov dete težine od 8 do 10 kilograma mogao da ubije za 5 do 10 minuta.

 (Dnevne.rs /Izvor: Info Bijeljina)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*