ROĐEN ZA UPRAVNIKAPOZNATI reditelj nam otkriva i da je Manda bio, jednostavno, „rođen“ za upravnika. Videlo se to i pre nego što se našao na funkciji. Pomagao je teatru, nabavljao novac i druge potrepštine za teatar: – Omiljen glumac, imao je ugled i finoću u ophođenju, otvarao je sva vrata na koja je naišao. Ali i svoja svima kojima je to bilo potrebno. Za predstave na Kosovu ustupao je fundus, auto, sve što treba. U vreme poplava od „Buhe“ je, maltene, napravio krizni štab! Ma, bio je za sve, pa i za kafanu. Voleo je i boemski život
.

Brinuo je predano i požrtvovano o deci iz svoja dva braka. Sa suprugom Ksenijom imao je Marka, Mariju i Filipa, a sa koleginicom Anastasiom (glumicom Narodnog pozorišta) dobio je najmlađeg, Andriju:

– Njegov Marko i moj Marko, kao i Anja, ćerka Bode Ninkovića – rođeni su u tri dana, u decembru 1989. Bili su to dani velikog slavlja, pijanki. U to vreme sva trojica spremali smo predstavu „Rokenrol za decu“. Dok smo se mi veselili, Lokica Stefanović je sa ostatkom ansambla spremala koreografiju, a Vlada Divljan i Gile pisali muziku… Srećna vremena. A taj isti njegov mali Marko nedavno se zaposlio. Veoma se radovao što je najstariji sin stao na noge.

Na pitanje da li se po bilo čemu moglo naslutiti da se ovako nešto tragično može desiti, Karadžić kaže:

– Dok je hodao, vidiš da je umoran. Ali, čim izađe na scenu sav se ozari, „proradi“ mu osmeh, šala, energija. Mnogo, mnogo se trošio. Pre neki dan, tokom proba, primetio sam kako se istegao na sceni. Pitam šta je, kaže kako je osetio grč u međurebarnim mišićima. Ali, čim je taj neprijatni osećaj prošao, nastavio je da radi. Nažalost, možda je to bio znak…

 

REAKCIJE:

RADOŠ BAJIĆ I EKIPA SERIJE „SELO GORI“: ODE BATA MILE KOD ŽOTE

VELIKA porodica, familija i kuća „Selo gori“ ostala je bez jednog svog domaćina. Bez armiranog stuba nosača koji je na plećima svoje duše, raskošnog talenta i vrhunske glumačke umetnosti – držao najlepši deo bajke o Petlovcu. Umesto da se radujemo životu i nesvakidašnjem jubileju od 10 godina našeg velikog projekta, umesto da trijumfalno idemo u susret sto prvoj epizodi TV serije koja je voljena i obožavana na celoj Zemljinoj kugli gde se srpski jezik razume – tužni i skrhani strašnom vešću o iznenadnom odlasku na večni put našeg Mande – ostajemo nemi u neizmernom bolu i gubitku – stoji u saopštenju glumca i reditelja Radoša Bajića i ekipe serije „Selo gori, a baba se češlja“.

Božijom voljom, ne pozdravivši se ni sa kim, naš bata Mile, Milašin, i moj brat po babine linije – naprečac je otišao tamo gde ga čeka Žota i sudija Velibor – ništa manje voljeni Dragan Nikolić. Tamo gde ćemo svi. Manda je bio izuzetan, neponovljiv, i veliki majstor glumačke umetnosti. Neka mu je večnaja pamjat i slava.

IVAN TASOVAC, MINISTAR KULTURE SRBIJE: OMILjEN MEĐU GENERACIJAMA

SVOJIM ulogama na filmu, televiziji i u pozorištu, Milorad Mandić Manda nesebično je delio svoj neizmerno veliki talenat, zbog čega je postao jedan od najcenjenijih glumaca na ovim prostorima, omiljen kod svih generacija – kaže se u telegramu saučešća koji je ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac uputio porodici preminulog glumca.

Tasovac ističe da ćemo Milorada Mandića Mandu pamtiti i kao uspešnog direktora pozorišta, u kom je svojim ličnim zalaganjem u velikoj meri približio pozorišnu umetnost deci i mladima.

– Odlazak Milorada Mandića Mande veliki je gubitak za celokupnu srpsku kulturnu scenu. Nama ostaje da pamtimo njegove uloge, vedri duh i toplinu kojom je zračio, čineći živote svih nas lepšim, zabavnijim i sadržajnijim – istakao je Tasovac.

REDITELj ZDRAVKO ŠOTRA: ODLAZE SVE BOLjI OD BOLjEG

Poznati reditelj Zdravko Šotra, koji mu je poverio prvu veću filmsku ulogu u „Braći po materi“ (1988), kao i sve Mandine kolege duboko je ožalošćen zbog njegovog tragičnog odlaska:

– Strašno se potresamo svi, i to vrlo često. Jedan za drugim odlaze nam sjajni ljudi i odlični glumci, sve bolji od boljeg. Evo, sad i Manda, neočekivano i utoliko strašnije. Tako izvanredan glumac, radan, darovit, veliki čovek… ma, jednom rečju, sjajan momak!

JUG RADIVIJEVIĆ, REDITELj: ČUDESAN GLUMAC I HUMANISTA

MANDA je isijavao ljubav prema bližnjima, poslu i saradnicima. Nenadoknadiv je to gubitak ne samo za porodicu i prijatelje, već i za čitavo društvo, koje bi moralo da se zapita zašto nam na ovakav način odlaze umetnici u punoj snazi. Bio je veliki humanista i jedan od najduhovitijih ljudi. Briljantno je igrao Jovanču Micića u našem „Putu oko sveta“, bio je maestralan u serijalu „Mala istorija Srbije“… da ne govorim o onim već antologijskim ostvarenjima u dobro poznatim projektima. Ostaje mi posebna žal što nismo uspeli da završimo film „Vrati se, Zone“ koji smo započeli pre dve godine i čiji nastavak je trebalo da se realizuje u avgustu ove godine.

(Dnenvne.rs /Izvor: Vukica STRUGAR /Novosti)