Napravite domaći BUREK kao iz PEKARE (RECEPT) (UPUTSTVO)

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInPin on PinterestShare on StumbleUponShare on TumblrEmail this to someone
hrana
Foto: printskrin
Domaći – jer je od domaće izrađenih kora. Pravljenje domaćih kora za pite, burek i ostalo je za mene – ravno naučnoj fantastici. No, ohrabrih se da pokušam i ja.

Materijal potreban za kore je…skoro pa ništa a rezultat nakon završene pripreme je extra. Veoma je ukusan i zaista, ako ne pričate jako glasno, verujem da neće niko primetiti razliku. Malo eksperimentisanja sa vrstom sira koji ćete koristiti i to je to.

Kasnije, sir možete zameniti šunkom i tranpistom, pizza punjenjem, lazanja  punjenjem, kulenom…i svim što vam padne na pamet.

Priznaću da mi je prvi put bio ukusniji burek, pošto sam koristila feta sir, na koji ću se naredni put i vratiti. Pokušajte i vi i javite utiske!

Sastojci:

  • ½ kg brašna
  • 300 ml tople vode
  • 15 gr soli
  • fil po želji, predlažem 400 – 500 gr feta sira
  • svinjska mast

Priprema:

  1. Ono što se navodi kao veoma važno jeste da se testo jako dobro umesi, dok ne postane skroz glatko. Dakle, od brašna, vode i soli umesite glatko testo, meseći ga 30 – tak minuta. Za to može poslužiti mikser sa nastavcima za mešenje ili mini pekara, ako imate program za mešenje testenine (bez dizanja, jer u ovo testo ne ide kvasac). Ja sam koristila taj program, 3×15 minuta i odlično je umešeno testo. U nedostatku tehnike i ruke će sasvim dobro poslužiti ali samo istrajno :)
  2.  
    Kada ste testo dobro umesili, podelite ga na 4 dela i pošteno namažite mašću i od gore i od dole i ostavite na jednako namašćenu radnu površinu da se odmori pola satićka, prekriveno folijom (ili kesicama u mom slučaju).
  3. Za to vreme pripremite fil. Ja sam ovaj put koristila neki sitan sir ali definitivno, kako sam gore rekla, feta sir daje mnogo ukusniji rezultat.
  4. Dooooobro namastite radnu površinu.
  5.   
      

    Uzmite prvi komad testa, još ga dobro namastite od gore i dole i razvlačite ga nežno rukama po maaaasnoj podlozi, koliko god možete. Kako ženica reče u receptu, može se desiti da pukne a to se meni naravno i desilo. No, to nije nikakav problem. Krajeve testa takodje rastanjiti što bolje možete a ako ne ide, možete ih i odseći. Kada ste rastanjili prvu koru, savijte je u kvadrat i pažljivo odložite sa strane.
  6.   
    Uzmite drugu koru i ponovite sve što i sa prvom, sem smotavanja. Onda postavite smotanu prvu koru na ovu drugu i pospite polovinom fila. Sada presavijte drugu koru preko fila, savijajući preko ćoškova, da se izbegne da dobijete konačan proizvod :) kvadrat. Ponovo odložite pažljivo sa strane.
  7.   
    Ponovite postupak rastanjivanja treće kore, uzmite odložene smotane dve kore, postavite ih na treću, pospite ostatkom fila, ponovo smotajte preko prve dve i odložite.
  8. Na kraju, razvucite četvrtu koru kao prethodne tri, uzmite smotane tri, stavite na razvučenu četvrtu koru i zamotajte četvrtu preko smotane tri.
  9.   
    Stavite u okruglu (a i ne mora) tepsiju i pravac u lernu ugrejanu na 200°C na pečenje sve dok burek ne porumeni a to bude nekih 30 – 40 minuta. Kada je gotov, prevrnete ga na tanjir, isečete na komade i uživate u bureku koji ste potpuno sami pripremili!!!

Prijatno i verujte, recept je zaista odličan! Potrebna je samo volja i hrabrost za prvi put!

 

(Dnevne.rs /kuvajmo-blogovski.com)

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInPin on PinterestShare on StumbleUponShare on TumblrEmail this to someone
  • deki

    A gdje je burek? U naslovu pise burek, a dole recept za sirnicu, ko koga ovde zeza!? ne postoji nesto sto se zove burek, a da u receptu ni traga mesu, burek je vrsta pite sa mesom, za one koji ne znaju, sirnica je pita sa sirom, zeljanica pita sa zeljem, krompirusa je pita sa krompirom, kupusarica sa kiselim kupusom itd. Ne razumijem kako neko moze burekom zvati sirnicu, kao da kaze recept za burek, pa nafiluje sampinjonima….