LABORATORIJSKI NALAZI POKAZALI: Ispitivali čega sve ima u kebabu, rezultati ih zaprepastili! (INFO)

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInPin on PinterestShare on StumbleUponShare on TumblrEmail this to someone
jelo
Foto: Dnevne.rs /pixabay
Doner kebab spada u najpopularnija „brza jela“ širom Evrope. Propisima je određeno da doner kebab mora da se sastoji od kriški teletine, do 60 odsto mlevene govedine ili ovčijeg mesa, začina, jaja, luka, mleka i jogurta. Ali, da li je baš tako u praksi?

Ekipa magazina „Markt“ nemačke regionalne televizije NDR ispitivala je sastav telećih donera iz pet radnji u Hamburgu. Rezultati iz laboratorija su iznenađujući.

U četiri od pet ispitanih doner kebaba pronašli su i ćuretinu, potom visok sastav mlevenog mesa najnižeg kvaliteta, skoro mesnog otpada, te štetni glutamat koji služi kao pojačivač ukusa i zamena za so.

Ovo poslednje je razlog zašto udruženja potrošača zahtevaju da se jasno označi pravi sastav štetnih „aditiva“ i nekvalitetnog mesa.Jer, istraživanje iz Hamburga pokazalo je da 80 procenata onoga što se naziva doner kebabom to zapravo nije.

(Dnevne.rs /radiosarajevo.ba)

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInPin on PinterestShare on StumbleUponShare on TumblrEmail this to someone