Evo koji je najzdraviji kolač na svetu: Ima samo 2 sastojka, a recept je iz STARE GRČKE star 6.000 godina! (UPUTSTVO)

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInPin on PinterestShare on StumbleUponShare on TumblrEmail this to someone
kugle
Foto:Dnevne.rs /pixabay
Ovaj vrlo ukusan kolač spominje se u starim zapisima – uzimali su ga ratnici za snagu pred odlazak u borbu, a žene su ga jele kako bi stimulisale hormone.

Želja za slatkim postoji od kada je nastao čovek, samo što je velika razlika u onome što jedemo mi i onoga što su jeli nekada davno. Mi uglavnom posežemo za nezdravim slatkišima, prepunim šećera, hemikalija.

Pre otprilike 6.000 godina jedna od najpoželjinih poslastica u staroj Grčkoj i na Bliskom istoku bio je – pasteli ili intrion. To je kolač od samo dva sastojka – meda i susama – koji je toliko zdrav i lekovit da bi svako trebalo da ga jede.

Ovaj kolač spominje se u starim zapisima – uzimali su ga ratnici za snagu pred odlazak u borbu, a žene su njim stimulisale rad hormona.

Ovo su njegove prednosti:

– Prepun je niza vitamina i minerala
– Sadrži antioksidanse
– Reguliše masnoće u krvi
– Daje enrgiju za teške fizičke poslove
– Umanjuje osećaj depresije
– Popravlja raspoloženje
– Snižava nivo stresa

Recept:

300 grama paste od čistog mlevenog susama – zove se tahini
300 grama meda

Priprema: Dobro promešajte i napravite kuglice. Stavite ih malo u frižider da se stegnu – i to je to.

Savet: Tahini možete napraviti i sami. Trebaju vam oljuštene, sirove semenke susama, malo susamovog ulja, ali može i maslinovo ili sunocokretovo (dve kašičice ulja idu na pola do jedne šoljice semenki). Pre nego što ih sameljete u blenderu, semenke malo prepržite na tiganju dok ne dobiju zlatnu boju. Pazite da vam susam ne zagori, jer će postati gorak. Ubacite ih u blender, dodajte ulje i blendujte dok ne dobijete glatku, gustu smesu.

(Dnevne.rs /ATMA.HR, 24SATA.HR)

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInPin on PinterestShare on StumbleUponShare on TumblrEmail this to someone