EKSPLOZIJA ZADOVOLJSTVA U USTIMA: Ovo su tri kolačića bez kojih se ne može da se zamisli slava (RECEPTI)

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInPin on PinterestShare on StumbleUponShare on TumblrEmail this to someone
slava
Foto: Shutterstock
Ma šta da su postigle u životu, iz nekog razloga ženama je posebno stalo da se dokažu kao dobre domaćice.

Zarad rečenice „sama sam ih pravila“ spremne su da se uhvate ukoštac sa najzahtevnijim recepturama za najfinije, one sićušne slavske kolačiće. Zadivljeni pogled gostiju i zaprepašćeno lice svekrvice u tom trenutku vredi više od usvojenog zakona u parlamentu, objavljenog rada u stručnom časopisu ili od najviše poslovne pozicije.

ORAŠČIĆI

Potrebno je:
ZA TESTO 200 g maslaca, 100 g šećera, 100 g mlevenih oraha, 250 g oštrog brašna ZA FIL 300 ml mleka, 4 kašike gustina, 2 kesice vanilin šećera, 100 g šećera, 50 g oraha, 50 g čokolade, 180 g maslaca, 1 kašičica orahovače, 1 limun

Priprema:
Omekšali maslac i šećer mutite dok smesa ne postane penasta. Dodajte malo-pomalo brašno i orahe, pa zamesite testo i ostavite ga pola sata u frižideru. Na pijaci nabavite metalne kalupe koji imaju oblik polovine ljuske oraha, pa svaki podmažite i pospite brašnom. Punite svaki kalupčić testom, ali ne sasvim do vrha, a u sredinu testa prstom utisnite udubljenje. Kalupe složite u pleh i pecite oko 15 minuta na 150 stepeni. Kada se prohlade, pažljivo istresite iz kalupa. Od mleka, gustina, šećera, rendane čokolade i vanilin šećera skuvajte fil, kao za puding. Dok je fil vruć, umešajte orahe, a kada se ohladi, dodajte umućeni maslac, orahovaču i sok od limuna. Filom spajajte ispečene polovine testa i pravite oraščiće.

SJAJNE BOMBICE S KIKIRIKI PUTEROM

Potrebno je:
2 šoljice kikiriki putera, 125 g putera, 400 g šećera u prahu, 100 g čokoladnih pirinčanih pahuljica ZA GLAZURU 350 g kvalitetne crne čokolade, 100 g mlečne čokolade, 70 g putera

Priprema:

Obe vrste putera stavite u posudu za mućenje i ostavite da omekšaju. Ako je potrebno, stavite ih na toplije mesto, ali pazite da se ne istope. Dodajte šećer u prahu i mutite mikserom da smesa postane penasta. Ubacite pirinčane pahuljice i laganim mešanjem sjedinite. Preručite smesu na poslužavnik, rastanjite je i ostavite preko noći u frižideru. Sutradan od nje odvajajte manje komade, pravite kuglice i stavljajte ih na tacnu obloženu pek-papirom. Bombice stavite na 15 minuta u zamrzivač, pa počnite da pripremate glazuru. Obe vrste čokolade i puter otapajte lagano na pari. Svaku kuglicu nabodite na čačkalicu i umačite kratko u glazuru. Stavljajte bombice na rešetku da se ocede, a kad se čokolada ocedi i stegne, svaku bombicu stavite u papirnu korpicu. Ovim bombicama nije potrebna nikakva dekoracija jer su zaista lepe.

MEDALJONI SA BADEMOM

Potrebno je
150 g šećera 3 kašike vode, 100 g mlevenih badema, 100 g mlevenog keksa, 50 g krupno seckanih propečenih badema

ZA KAFENI GANAŠ 125 ml slatke pavlake, 1 kašičica jake nes kafe, 125 g crne čokolade

Priprema

Šećer istopite da dobije zlatnožutu boju, pa prelijte vodom i mešajte dok se ne istopi. Potom sklonite s vatre, dodajte mlevene bademe i keks i mešajte dok se sve ne ujednači. Od ohlađene smese pravite medaljone i svakom u sredini napravite udubljenje za fil. Uvaljajte svaki medaljon u krupno seckane, propečene bademe, ređajte ih na tacnu i čuvajte na hladnom mestu do slave jer se filuju nekoliko sati pre posluživanja. Za ganaš izlomite čokoladu na kockice.

U šerpici zagrejte pavlaku do ključanja, dodajte kašičicu nes kafe i time prelijte čokoladu. Mešajte dok se čokolada ne istopi. Ovu smesu možete da držite dva dana u frižideru. Pre filovanja ganaš mutite mikserom, ne duže od tri minuta. Uz pomoć šprica ispunite udubljenja na medaljonima.

(Branka Gajić /Zena)

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInPin on PinterestShare on StumbleUponShare on TumblrEmail this to someone