Ugledni nastavnik je prišao cariniku, kada se “oglasio” paket sa zadnjeg sedišta. Policajac je pozvao pojačanje, ne sluteći šta se nalazi u kutiji! (FOTO)

stop
Foto ilustracija: Dnevne.rs /pixabay
Protiv njega je pokrenut prekršajni postupak

Ti papagaji se ubrajaju u jednu od oko 360 vrsta papagaja zaštićenih Konvencijom o međunarodnom prometu ugroženim vrstama divlje faune i flore (CITES) i nacionalnim propisima Srbije.

Četiri papagaja koja pripadaju toj zaštićenoj vrsti otkriveni su nešto posle ponoći, u automobilu marke “Opel” mađarskih registraskih oznaka, kojim je upravljao 51.godišnji dvojni državljanin Srbije i Mađarske.

Vozač, po zanimanju nastavnik, carinicima je rekao da nema ništa što bi trebalo da prijavi, ali je ubrzo na zadnjem sedištu njegovog automobila pronađena drvena kutija sa pregradama, prekrivena majicom, u kojoj su se nalazila četiri živa žako papagaja (Psittacus erithacus).

Foto: Uprava carina

 

PROVERITE DA LI VAS IMA NA SPISKU: Prete vam VELIKE KAZNE ako ne izmirite ovu OBAVEZU do ponedeljka! (INFO)

Putnik je pokušao da se opravda rekavši da je ta dva para papagaja dobio na poklon u Mađarskoj i da nije znao da je potrebno da ih prijavi na granici.

Kako nije posedovao CITES dozvolu za uvoz ove zaštićene vrste, protiv njega je pokrenut prekršajni postupak, a otkriveni primerci predati su ZOO vrtu Palić na dalje staranje.

Za ovom vrstom papagaja postoji velika potražnja na globalnom tržištu kućnih ljubimaca, pre svega zbog njihove prirodne sposobnosti da oponašaju ljudski govor, kao i zbog izraženih kognitivnih sposobnosti.

Foto: Uprava carina

 

SRBIN JE U BEČU SREO PILOTA KOJI JE BOMBARDOVAO SRBIJU ’99! Njihov razgovor je počeo mirno, a završio se dramatično! (VIDEO)

Carinici su prošlog leta na aerodromu “Nikola Tesla” sprečili pokušaj nelegalnog unosa dva živa primerka afričkog sivog žako papagaja u Srbiju iz Angole.

U prekršaju se tada našla srpska državljanka, koja je letom iz Frankfurta sa suprugom doputovala iz te afričke zemlje, a ptice je pokušala da unese u zemlju bez odgovarajuće CITES dozvole za uvoz.

Ta dva žako papagaja sada su stanovnici beogradskog ZOO vrta, navedeno je u saopštenju.

(Dnevne.rs /Izvor: Tanjug)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*