STRAŠNA TAJNA ČUVANA 60 GODINA

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInPin on PinterestShare on StumbleUponShare on TumblrEmail this to someone
majka-sin
Džonatan s majkom FOTO: Jonathan Husbend privatna arhiva
Otkako zna za sebe Džonotan Hasbend osećao je da nešto nije u redu sa njegovim detinjstvom. Njegov otac Bob bio je distanciran od njega, uvek je pokazivao više ljubavi prema svojoj drugoj deci, a Džonotan je uvek iza leđa osećao šaputanje i znatiželjne poglede.

– Jedna devojčica rekla mi je kako joj je majka zabranila da se igra sa mnom dok sam drugi put čuo druge dečake kako šapuću između sebe “kopile”. Imao sam osećaj da postoji nešto što mi roditelji nisu ispričali, ali bio sam suviše mlad da razumem – priča Džonotan koji danas ima 70 godina.

Kada je imao 12 godina otac ga je prekorio i poslao u sobu kao kaznu, ali deda koji je pratio Džonotana reko mu je kako Bob nije u stvari njegov otac

– Mislim da je to bio način da mi deda kaže zbog čega se otac prema meni ponekad ponaša surovo. Ali i dalje sam bio nezreo da bih tada razmišljao u tom smeru – priča Hasbend.

Tokom tinejdžerskih dana, ova osećanja su sve više dolazila do izražaja, a Džonotan je pokušao da razgovara sa majkom kada je sa 18 godina trebalo da dobije pasoš, a na izvodu iz matične knjige rođenih odeljak za podatke o ocu bio je kompletno prazan.

Ipak, njegova majka nikada nije volela da govori o tome, a na svako sinovljevo pitanje odgovara bi mu “da ne bude smešan, i da je Bob njegov otac”.

Ipak, 2007. godine, kada je njegova majka Meri bila u srednjim osamdesetim godinama priznala je sinu užasavajuću istinu koja joj je oduzela nevinost i uništila život.

Džonatan zaista jeste imao drugog oca, ali oca koji je uništio njegovu majku. Silovao je kad je imala 20 godina tokom Drugog svetskog rata.

– Rekla mi je da se zvao Džok, da je bio oženjen i da je imao dvoje male dece – priča sin.

Meri je sa 14 godina napustila školu kako bi se posvetila domaćinstvu u malom selu nadomak Jorka u Engleskoj. Kada je izbio rat preselila se u Lids gde je radila u vojničkim kantinama. U to vreme, njihovu farmu država je oduzela zarad vojnih interesa i izgradnje piste.

Jedne večeri 1943. godine, Meri se vratila kući da poseti roditelje kada se spremala da ode na igransku sa svoje dve sestre. Na njihovom imanju bio je Džok koji je radio kao civilni inženjer, a soba mu je bila blizu Merine.

Dvadesetgogodišnja devojka izašla je iz kupatila kada je stariji Džok zgrabio za zglobove i uvukao u svoju sobu.

– Rekla mi je da tada nije znala za reč silovanje, samo da je bila jako uplašena i uznemirena. Plašila se reakcije pa nije vrištala jer je znala da su u blizini njena sestra sa momkom. Naterala je sebe da sačuva tajnu i što pre se vrati u Lids – priča Džonatan.

Ipak, nakon nekoliko nedelja vratila se na imanje jer joj se sestra udavala i tada nije znala da u njoj već raste novi život. Džok je i dalje bio tamo. Slošilo joj se tokom šetnje, a nakon pregleda doktor je pred roditeljima rekao da je u drugom mesecu trudnoće.

– Majka je tada ispričala šta se dogodilo, ali svi su je odbacili i krivili. Baka joj je rekla da je sigurno ona izazvala Džoka. Uz nju je jedino ostala žena koja ju je pripremala za porođaj i čak joj je dozvolila da se useli kod nje. Džoka više nije videla – objašnjava Džonatan.

Odbačena od svojih roditelja zbog sramote, Meri se sama borila kroz život trudeći se da sina zaštiti od istine kako bi mogao da ostvari srećan život i osnuje porodicu.

– Divim se svojoj majci na hrabrosti. Srećan sam. Cenim sve kroz šta je moja majka prolazila ćutke kako bih ja imao normalan život, kako me surova istina ne bi dotukla u mlađim danima. Da sam ranije znao da sam proizvod silovanja, moja budućnost bi verovatno bila drugačija. Bila je to njena tajna sa kojom se borila 65 godina i na mnogo načina to joj je uništilo život – priča Džonatan.

Ipak, Meri je doživela da vidi da je njen sin ostvario snove koje je za njega imala. On je bio srećno oženjen više od 40 godina dok mu supruga nije umrla od raka pluća pre nekoliko godina. Prošle nedelje, proslavio je rođendan sa svoje dvoje dece i četvoro unučadi.

Ova porodica donela je Meri veliko zadovoljstvo – poživela je dovoljno dugo da postane i prabaka.

– Kada pogledam na svoj srećan život, pomislim: „Mama, to je sve zbog tebe“ – kaže Džonatan.

(Dejli mejl, Blic)

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInPin on PinterestShare on StumbleUponShare on TumblrEmail this to someone