SAVETI LJUDI IZ SRBIJE KOJI SU SE PRESELILI NA NOVI ZELAND: Samo pratite ova uputstva

novac
Foto: pixabay
Iako se sve veći broj ljudi odlučuje za odlazak uz pomoć turističke vize, to svakako nije idealno rešenje, jer i u tom slučaju postoji ograničenje da neće biti dovoljno vremena za snalaženje i sticanje svih uslova neophodnih za opstanak i život u stranoj zemlji

Za građane Srbije odlazak u druge zemlje nije lak – pošto nismo članovi Evropske unije, nemamo pravo boravka van Srbije u zemljama članicama EU duže od 90 dana, a za mnoge zemlje  van Evrope nam je potrebna viza.

Iako se sve veći broj ljudi odlučuje za odlazak uz pomoć turističke vize, to svakako nije idealno rešenje, jer i u tom slučaju postoji ograničenje da neće biti dovoljno vremena za snalaženje i sticanje svih uslova neophodnih za opstanak i život u stranoj zemlji.

Novi Zeland je jedna od popularnih destinacija za koju se sve češće odlučuju oni koji žele da žive u inostranstvu. Ukoliko se i dobije turistička viza, izdaje se na 90 dana, a proces kroz koji se mora proći prilikom apliciranja dug je i skup, a uvek postoji opcija da vas odbiju bez nekog posebnog objašnjenja, čak iako ste ispunili sve uslove. Ukoliko konzulat proceni da je neki par “sumnjiv”, tj da im deluje da pokušavaju da emigriraju, a da ne idu na put isključivo turistički, samo to je dovoljno da osobe budu odbijene.

Kada se jednom dogodi da ste odbijeni za vizu, sve su manje šanse da ćete je nekada ponovo dobiti. Naravno, možete aplicirati koliko puta želite, ali novozelandske vlasti veoma su oprezne kada je u pitanju davanje dozvola za ulazak u njihovu zemlju.

Najsigurniji korak jeste da potražite posao na Novom Zelandu. Za to postoji nekoliko sajtova, koje morate redovno pratiti i aplicirati za sve poslove za koje smatrate da ste kvalifikovani.

Ovo je trenutno 10 najtraženijih profesija: inženjeri, zanatlije, računovodstvo i finansije, IT.

TRAŽENJE POSLA

Sajtova za traženje posla ima mnogo, veliki broj je i lažnih, a ovo su neki koji su provereni: workhere.co.nz, seek.co.nz, trademe.co.nz. Takođe, i Tviter može biti od velike pomoći. Odnedavno su počeli da koriste twitter hash-tag #nzjobs da bi objavljivali oglase. Vredi proveriti.

Postoji i nekoliko sajtova nevladinih organizacija koje se bave dovođenjem radne snage na Novi Zeland.

One funkcionišu tako što, po stupanju sa njima u kontakt, morate da naglasite koje je vaše zanimanje i kakav posao tražite i pošaljete im sve papire i diplome i sertifikate koje vam budu tražili, a onda vam ostaje da čekate.

Važno je napomenuti da se njima ništa ne plaća, njihov posao je da se bave dovođenjem ljudi koji žele da emigriraju, te da obezbede potrenu radnu snagu sa kompanijama sa kojima sarađuju. I ovu opciju svakako vredi pokušati i istražiti, jer ukoliko zaista želite da odete, pokušajte sve što je do vas.

Nevladine organizacije su pnajsigurnija opcija, jer one vas povezuju direktno sa poslodavcem, koji vam, ukoliko procene da ste im zanimljiv kandidat, zakazuju skajp intervju sa vama, i nakon toga je sve na odnosu kompanije i vas.

Ukoliko vas kompanija obavesti da ste dobili posao, šalje vam sve potrebne papire, kao i papire za članove porodice, ukoliko ne idete sami, i onda kreće proces čekanja vize.

Kada vam jave da ste dobili posao, nemate mnogo vremena za odlazak – na vama je da ubrzate proces prikupljanja dokumenata i čekanja vize, nakon čega, kada čujete lepe vesti, kupujete kartu za prvi let ka vašoj budućoj životnoj destinaciji.

ŠTA KADA NAĐETE POSAO I KRENETE U PROCES SELIDBE?

Valjalo bi dobro se informisati pre imigracije, a to možete učiniti ovde.

Sajt njihovog imigracionog pogledajte ovde.

Posle pronalaženja posla dobijanje vize nije toliki problem, ali taj proces će trajati oko 6 meseci. Radnu vizu će dobiti svi članovi porodice sa kojima se prijavljujete. Za većinu profesija nije neophodno overiti kfalifikacije, kao ni znanje engleskog.

Okvirno treba računati na oko 300 evra po osobi za dobijanje ovakve vize.

Cena avionske karte je oko 900 evra u jednom pravcu, i manje od 1.500 povratna. U tom slučaju morate biti spremni na oko 30 sati puta, u zavisnosti od dužine čekanja na presedanje.

Pre kupovine karte pojavljuje se problem – potreba za vađenjem australijskih tranzitnih viza, i za to je potrebno:

* Uverenje o ne-kažnjavanju od SUP-a (ne od suda) i to i u originalu i overen prevod na engleski (zato kada uzimate ovo uverenje prvi put tražite u dva primerka, jer procedura traje najmanje nedelju dana)
* Potrvrda o rezervaciji karte od avio-kompanije
* Pasoši sa vizama za Novi Zeland
* Vojna Knjižica (za muškarce, i za žene koje je imaju)

Ono što je promenjeno je da je za bilo koji posao sa Australijskom ambasadom potrebno zakazati telefonom. Ali telefon ne možete koristiti unutar zgrade, niti lično zakazati.

Kada sve ovo rešite, savet je da sa sobom ponesete minimum 2.000 evra do prve plate. Prvog meseca svi potroše najviše novca, jer je potrebno skućiti se.

Sve ovo jeste moguće i nije preterano teško ako ste uporni i ako imate dovoljno strpljenja – čekanje i istrajnost su osnova svega.

(Dnevne.rs/Izvor:Telegraf.rs)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*