PRODALI STAN U BEOGRADU I OTIŠLI NA SELO: Veljko i Milica žive sada kao CAREVI, nikada pre nisu naložili smederevac!

kuća
Foto: telegraf
Ispod nekada urednog manikira i pedikira sada je zemlja. Na selu je Milica prvi put u životu založila smederevac, a sada se bavi proizvodnjom organske zimnice. Prodaje je bivšim komšijama, Beograđanima

Mladi par, Milica i Veljko Marjanović, prodali su stan na Vračaru i sa svoje četvoro dece preselili se u šumadijsko selo Vojkovci, pod planinom Rudnik. Registrovali su poljoprivredno gazdinstvo i planiraju u potpunosti da se posvete poljoprivredi i stočarstvu.

Njih dvoje su najbolji primer na koji način može da se dobro, zdravo i lepo živi i kako akcija za spas sela, koju i Vlada Srbije  podržava, ima smisla. Evo kako su postali bivši Beograđani i kako sada žive kao carevi hraneći upravo Beograđane.

[adsenseyu1]

Milica je peta generacija Beograđana sa Vračara. Radila je pedikir u kozmetičkom salonu. Na selu je prvi put u životu založila smederevac, a sada se bavi proizvodnjom organske zimnice. Prodaje je bivšim komšijama, Beograđanima.

– Potragu za životom van Beograda počeli smo još 2013. godine, sa svega 50 evra u džepu. Najpre smo tragali za vikendicom. Obilazili smo nekoliko krajeva Srbije i igrom slučaja našli plac i staru kuću ovde u Vojkovcima, na pola puta između Topole i Gornjeg Milanovca. Onda smo prodali stan na Vračaru i sazidali svoju kuću – kaže uz osmeh Milica, koja polako razvija posao sa zimnicom.

STOJAN IZ POŽAREVCA ČEKAO 11 GODINA DA OSVETI SINA: Prišao šefu gradilišta i HLADNOKRVNO ga ubio hicem iz pištolja (INFO)

Pre godinu dana i zvanično su promenili adresu. Veljko se još bavi građevinom i često je na terenu i ta vrsta sigurnosti im je potrebna, zbog dece. Ali, nadaju se da će se uskoro i to promeniti.

Porodica ima 4,5 hektara zemlje, sa voćnjacima i šumom. Registrovali su poljoprivredno gazdinstvo na Miličino ime, a najstariji sin je pošao u lokalnu školu. Tako je počeo njihov seoski život.

Milica i Veljko imaju četvoro dece, devetogodišnjeg Savu, petogodišnje blizance Dunju i Relju i najmlađeg Đorđa. Marjanovići su oduvek znali da žele veliku porodicu. Njihova deca lagano se privikavaju na seoski život.

[adsenseyu5]

I Milica se privikava – kako da se ne zaglavi na makadamskom putu do kuće kada napada sneg ispod Rudnika.

– Nama baš prija život na selu. Ni za šta sada ne bih menjala pogled sa moje terase. Kad moram nekim poslom do Beograda i kada se vratim kući, sve mi titra pred očima od gužve i buke – kaže Milica.

Reč je o mladoj ženi koja do preseljenja nikada nije provodila vreme na selu. Takođe, nikada nije založila smederevac, spremala zimnicu ili imala crno ispod noktiju.

hrana
Foto: telegraf

Ali, od kada pravi zimnicu, stvari su se promenile. Ovog leta i jeseni na smederevcu peče paprike, sprema ajvar, kuva džemove i slatka, pasterizuje krastavčiće. Nije joj žao odlaska iz Beograda, jedini joj je problem bio pomenuti smederevac.

– Šale se na moj račun da pedikir konačno ima nešto crno ispod nokta. Ali, prebolela sam te početne korake i ove godine imam dosta zimnice, koju plasiram uglavnom u Beogradu. Tamo, odakle sam i potekla. Za sada sam zadovoljna prodajom – objašnjava Milica.

[adsenseyu4]

– Na zemlji koju smo kupili zatekli smo dosta voća i to autohtonih sorti. Uradili smo analizu zemljišta i sada sa stručnjacima iz Poljoprivredne službe pravimo plan kako da poboljšamo naše zasade. Planovi su nam ozbiljni. Uskoro ćemo kupiti i ovce, a predstoji nam i posao da raskrčimo veći deo strmog zemljišta koji vodi sve do potoka – dodaje.

POTPUNO NEVEROVATAN PRIZOR: Šetao šest pasa, kada im je skinuo povodac – prolaznici OSTALI U ŠOKU! (VIDEO)

Ona pravi ajvar od neprskanih paprika, ali i delikatese poput džema od šargarepe sa đumbirom, soka od drenjina, džema od paradajza sa ljutim papričicama, a isprobava i od tikvica sa kurkumom. Eksperimentiše i kombinuje egzotične ukuse sa zdravim voćem i povrćem sa Rudnika.

Kako ranije nije pravila zimnicu, jedan od najboljih prijatelja Milici je “Veliki narodni kuvar”.

PRAVOJ DAMI OVO JE ISPOD ČASTI: 10 stvari koje rade samo proste, nekulturne i površne žene

A kada ne kuva, u njihovoj kući jedu se sir i kajmak od lokalnih proizvođača, gibanica se pravi od domaćih jaja, a na stolu je povrće i voće iz bašte, hrana kakvu je oduvek želela za svoju decu.

[adsenseyu1]

(Dnevne.rs/Izvor: Marija Raca, Telegraf.rs)

[adsenseyu2]

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*