PREDSEDNIK SRBIJE: Ako budemo priznali Kosovo, progoniće nas duhovi naših predaka (INTERVJU)

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInPin on PinterestShare on StumbleUponShare on TumblrEmail this to someone
Sankcije
Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je da bi nas, ako bismo priznali nezasvisnost Kosova i Metohije, progonile kletve napuštenih crkava, grobova i plač dece.
Nikolić je u intervjuu za novogodišnji broj nedeljnika Jedinstvo ocenio da priznjanje Kosova i Metohije ne bi bilo moralno, pravedno i da za takvo nešto ne postoji nijedno opravdanje, preneo je Radio Kontakt plus.
“Mislim da je, kada je stvorena krilatica Kosovo je srce Srbije, najbolje sročeno šta južna Pokrajina znači za svakog Srbina. Pored istorijskih i emotivnih postoji toliko razloga da ne pristanemo na priznavanje Kosova i Metohije”, rekao je Nikolić.
To ne bi bilo moralno, pravedno, za to ne postoji nijedno opravdanje osim u sebičnim razlozima. A i ti razlozi kod pojedinaca su samo stvar zablude, ocenio je Nikolić za Jedinstvo, koje obeležava 70 godina postojanja.
“Kada bismo prihvatili tu zabludu u nama bi zjapila praznina i progonile bi nas kletve napuštenih grobova, crkava, i plač dece”, poručio je predsednik Srbije.
Nikolić je najavio da ima nameru da plan za Kosovo i Metohiju napiše u saradnji sa Vladom Srbije i da će na tom planu raditi zajedno.
“Pisaćemo ga tako da odmah može biti upućen Narodnoj skupštini na izjašnjavanje. To će biti predlog koji će moći da se sprovede, a u kojem ćemo izneti stav o tome šta je minimum, na koji pristajemo kao država, a istovremeno ćemo tražiti ono za šta procenimo da je maksimum, koji možemo dobiti”, rekao je predsednik Srbije.
Bojim se, dodao je, da vreme ne radi za nas i da smo mnogo izgubili samo zato što smo kao država tolike godine proveli čekajući da nam drugi ispostave njihove zahteve.
 
„Vreme je da preuzmemo inicijativu i da za našu državu i naš narod koji živi u južnoj pokrajini izborimo maksimum mogućeg, pritom čuvajući teritorijalni integritet Srbije“, istakao je Nikolić.
Nikolić se založio za to da predstavnici EU kažu šta znači krilatica “uspostavljanje dobrosusedskih odnosa” između Kosova i Metohije i Srbije i odmah kažu šta se od Srbije očekuje.
Ističući da nema nameru bilo šta da krije od građana Srbije, koji ga nisu birali da im priča bajke i kako je sve u redu i kad nije, Nikolić je naveo da je rešio, kada je jedan evropski zvaničnik otvoreno izneo takav stav, da
predloži svoje viđenje konačnog statusa, koje će predložiti premijeru i Vladi Srbije.
Na pitanje da li bi ostao na čelu države ukoliko bi Srbija zaista morala da bira Kosovo ili EU i pritom da se odrekne Kosova zarad Unije, Nikolić je rekao da se iskreno nada da stav Johanesa Hana ne dele sve članice EU i da Srbiji neće biti postavljen uslov priznavanja Kosova.
 
“Nije samo u interesu Srbije da uđe u EU, već je i u interesu EU da Srbija bude njena članica. Ulaskom Srbije, Evropa dobija stabilnost, još jednu otvorenu granicu, slobodu kretanja, nove putne koridore“, naveo je Nikolić.
Nikolić je istakao da je Srbija svojim ponašanjem otvorila mnoga vrata, obnovila mnoga stara prijateljstva širom sveta i da ne želi da se svađa ni sa jednim narodom.
„Albanci su sa nama zajedno gradili prošlost. Hajde da zajedno gradimo budućnost, ne da je rušimo. Želimo sa Albancima da napravimo takav dogovor kojim niko neće biti skroz zadovoljan, ali koji će biti prihvatljiv za sve građane i primenljiv na terenu“, poručio je predsednik Srbije.

(FoNet)

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInPin on PinterestShare on StumbleUponShare on TumblrEmail this to someone

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*