POSAO ZA KOJI NE TREBA DIPLOMA: Mesečna zarada i do 1.000 evra, mogu svi da ga rade (INFO)

leto
Foto: Printscreen/instagram
Učenje je potrebno započeti još u srednjoj školi, i nakon toga šegrtovati barem nekoliko godina.

Ovaj posao je pravi dokaz da vam za dobro plaćen posao ne treba fakultetska diploma. Majstori za klima uređaje zarađuju i preko 1.000 evra mesečno, ali kako kažu, mladom šegrtu je potrebno dosta rada da bi postao dobar majstor.

NASLEDIO JE STARU KUĆU OD PREMINULIH ROĐAKA: Kad je počeo da menja nameštaj, našao je nešto što ga je ZAPREPASTILO!

Rad i trud se svakako isplati, jer dobri majstori zarađuju više od mnogih advokata i ekonomista.– Zarada je dobra, ali posao klima majstora uopšte nije lak. Opasno je kada montiramo spoljnu jedinicu, ali nama je to sada već postala rutina.

[adsenseyu1]

Međutim, kada dolaze mladi šegrti, to zna da bude vrlo nezgodno – rekli su iz jednog beogradskog servisa.

Kako kažu, moguće je zaraditi i preko 1.000 evra, ali sve zavisi od firme koja vas plaća. Neko radi na procenat, a neko ima redovna mesečna primanja.

Roditelji danas greše jer je bolje da decu koja i nisu baš zainteresovana za školu, upišu na neki zanat i odvedu kod majstora da se uče, pa će uvek imati da žive i više nego pristojno.

NISAM VIŠE VEGAN: Jelena mi ne određuje šta da jedem, a meso ne koristim u ishrani zbog…

– Što se tiče škole, kod nas uglavnom dolaze majstori koji su već radili negde i imaju iskustva. Ali, danas postoje razni kursevi koji će vam pomoći da brzo naučite ovaj posao – dodaju oni.

TEŠKE REČI NA BRDU KOD KRANJA: „Da imate 30 odsto Albanaca, u Crnoj Gori ni kamen na kamenu ne bi ostao“

Kako kažu, za ovaj posao su potrebni i neki uslovi koje radnik mora ispuniti.

– Najbitnije je da se radnici ne plaše visine i da znaju građevinske poslove kao što je štemanje i bušenje – dodaju oni.

[adsenseyu4]

Zbog vrućine koja već postaje nepodnošljiva, majstori sada imaju deset puta više posla.

Montaža klima

U cenu rada ulazi: kačenje unutrašnje jedinice, bušenje jedne rupe u spoljašnjem zidu, montaža spoljašnje jedinice na predviđene nosače za tu vrstu uređaja, povezivanje električne i cevne instalacije između unutrašnje i spoljašnje jedinice, odvod kondezata, puštanje u rad i usmeno davanje upustva o korišćenju klima uređaja i daljinskog upravljača.

Cena usluge zavisi od servisa do servisa, kao i od vrste uređaja.

Ovo su okvirne cene montaže: 9000 btu – 5500,00 din, 12000 btu – 5500,00 din, 18000 btu – 6600,00 din, 24000 btu – 8500,00 din.

Mesto montaže se određuje na licu mesta, pri tome se mora voditi računa na dobro cirkulisanje vazduha kroz prostorije i ne remetiti izgled enterijera.

Blizina spoljašnje jedinice i dužina instalacije mora biti što kraća.

Servis klime

Servis klime podrazumeva: pranje i dezinfekcija unutrašnje jedinice, izduvavanje kompresorom, provera instalacije-cevne, električne i izolacije, provera stanja freona (gasa) i dopuna do 15%.

Cena usluge zavisi od vrste uređaja: 9000 btu – 2000,00 din, 12000 btu – 2000,00 din, 18000 btu – 2000,00 din, 24000 btu – 2000,00 din.

Punjenje klime, do 1kg gasa koša oko 3000,00 din.

(Dnevne.rs/SrbijaDanas.com/Izvor:Telegraf.rs)

[adsenseyu5]

[adsenseyu2]

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*