NEĆETE VEROVATI: Evo za šta Amerikanci mole Srbiju! (INFO)

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInPin on PinterestShare on StumbleUponShare on TumblrEmail this to someone
zastave
Foto: printskrin
Mada avioni iz Srbije ponovo lete za SAD, na njima se sigurno neće naći i srpski proizvodi koje Amerikanci priželjkuju

U Američkoj amabasadi u Beogradu tvde da već deset godina pokušavaju da objasne raznim srpskim agencijama, upravama i minitarstvima, da samo treba da popune formulare na engleskom kako bi počeo proces dobijanja dozvola za izvoz proizvoda životinjskog porekla iz Srbije.

Međutim, posle posete visokih funkcionera američke agencije za hranu i lekove, postoji nada da će i taj problem biti rešen.

Osamdesetih godina prošlog veka Srbija je plaćala boingove avione SAD-u svinjskom šunkom koja je isporučivana američkoj vojsci u okviru parter aranžamana koje je tada organzovao Geneks.

Ipak danas, ukoliko želite da izvezete pirotsku peglanu kobasicu, mesni narezak ili bilo koju drugu sterilisanu konzervu – ne možete. Amerikanci već deset godina pokušavaju da ubede srpske kolege iz raznih agencija da popune formulare na engleskom jeziku, posle kojih je dobijanje dozvole skoro izvesno.

Ekspert za poljoprivredu ambasade SAD-a, Tatjana Maslać kaže da su pre deset godina ušli u proces popunjavanja formulara i to još nije zavšeno.

Srbija je prošle godine zabeležila suficit u trgovini hranom sa SAD-om od dva miliona dolara. Najviše smo za Ameriku izvezli malina i vina – a najviše smo uvozili bademe.

Srpski proizvodi mogli da imaju odlično prođu na američkom tržištu jer nisu genetski modifikovani i ne sadrže hormone. Uz to preko milion Srba koji živi u SAD bi ih verovatno kupovalo iz emotivnih razloga.

(Dnevne.rs /Izvor: B92)

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInPin on PinterestShare on StumbleUponShare on TumblrEmail this to someone