NAKON VLADIMIROVE PRIČE, sve više Srba beži na Maltu, evo i zbog čega (FOTO)

inostranstvo
Foto: privatna arhiva
Pre nego što je odlučio da ode na Maltu, Beograđanin Vladimir Mladenović (35) je u poslednjih pet godina radio dva posla – u pošti radnim danima, a vikendom u pabu. Sa primanjima od oko 500 evra, koja nisu dovoljna čak ni za samca, kako kaže, tapkao je u mestu. Činjenica da ne može pristojno da živi bila je kap koja je prelila čašu.

Kako je imao preko 10 godina iskustva rada u šanku, na Malti se zaposlio u jednom restoranu. Kaže da su ga i porodica i prijatelji podržali da ode. Uspeo je da stane na noge posle godinu dana, ali sa dodatnim poslom, priznaje.

Od svega se najteže prilagodio na Maltežane i njihov mentalitet. Sviđa mu se što živi na moru, što nema kriminala i što su ljudi opušteni.

 

[adsenseyu4]

Ne može da se požali ni na klimu. Proleće je u februaru i martu, zima traje malo više od mesec dana, od kraja decembra do 1. februara, a u julu i avgustu je plus 40. Slobodno vreme gleda da iskorišti što je kvalitetnije moguće.

Bajkovita Malta
Foto: Privatna arhiva

– Pokušavam da igram basket. Kupio sam loptu i ovde u Melihi ima jedan odličan teren sa tartan podlogom koja je obeležena i koševima kao iz dvorana. Međutim, stalno je zaključano, pa sad čekam da počne sezona i ga ga otvore. Inače, stekao sam prijatelje ovde, imam i devojku, družimo se kad god nam vreme dozvoli. Čak sam i postao kum jednom ortaku koga sam upoznao ovde, a koji se ženio zbog papira – priča Vladimir.

odlazak
Foto: privatna arhiva

Najviše mu nedostaje Beograd i sve u njemu

Na pitanje kako se lokalno stanovništvo naviklo na ljude iz Srbije i da li su ih prihvatili, Vladimir kaže da smo najbrojnija emigracija i da svi Maltežani znaju osnovne srpske psovke. Posle Srba, najzastupljeniji su Italijani, Libijci i Makedonci. A kojim poslovima se tamo najviše bave i koliko su plaćeni naši državljani, pročitajte na sajtu NOIZZ.

 

[adsenseyu1]

(Dnevne.rs/Blic.rs/Izvor:Noizz)

 

[adsenseyu2]

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*