Na desetine povređenih u Prištini: Predstavnici Samoopredeljenja u žestokom sukobu sa policijom (VIDEO) (FOTO)

albanci

Više hiljada aktivista Samoopredeljenja i građana Kosova okupilo se na Trgu Skenderbega u Prištini protestujući zbog izjava ministra u Vladi Kosova Aleksandra Jablanovića i tražeći da kombinat Trepča postane javno preduzeće.

Policiji je dat ultimatum da uklone barikade koje su postavili, a pošto se to nije desilo, predstavnici Samoopredeljenja su počeli da se sukobljavaju sa policijom. U sukobu ima više desetina povređenih sa obe strane.

“(Ministar Aleksandar) Jablanović je majke Đakovice nazvao divljacima. Stavljamo do znanja Vladi, policiji Kosova, da mi nismo divljaci i da nije potrebno toliko obezbeđenje. Tražimo da Trepča hitno postane javno preduzeće”, rekao je Mulićaj.

albanci

Demonstranti, koje predvodi opozicioni Pokret Samoopredeljenje, traže ostavku ministra Aleksandra Jablanovića i da Trepča hitno postane javno preduzeće čemu se protive Vlada Srbije i politički predstavnici Srba sa Kosova.

View image on Twitter

Sanije Beriša, majka nestalog dečaka iz Đakovice, pričala je o uvredama koje je na račun majki Đakovice navodno izrekao Jablanović.

Okupljeni protestuju zbog izjave Jablanovića od 6. januara da su “divljaci” oni koji su sprečili raseljene Srbe iz Đakovice da posete domove i crkvu na Badnje veče. Jablanović je kazao da nije mislio na sve građane koji su protestovali, već samo na one koji su Srbe gađali kamenicama.

 

 

U Prištini su u subotu, na poziv opozicionih stanaka i građanskih organizacija, održane demonstracije na kojima je od premijera Ise Mustafe zatraženo razrešenje ministra Aleksandra Jablanovića i usvajanje zakona o pretvaranju “Trepče” u javno preduzeće.

Po završetku skupa deo demonstranata je gađao zgradu vlade i na njoj slomio stakla na prozorima, zbog čega je policija morala da interveniše i upotrebi suzavac. Povređeno je 19 pripadnika policije, a privedeno 22 demonstranta.

(Blic)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*