LAKO USPEVA NA OVIM PROSTORIMA: Samo sa jednim zasadom ove biljke, zarađuje se NAREDNIH 20 godina

trava
Foto: Printscreen/youtube
ŠABAC – Podorica Šamatić iz Šapca pionir je u proizvodnji miskantusa, slonove trave ili kineskog šaša, biljne mase koja je odličan energent.

Prve zasade na 8 hektara zasnovali su pre četiri godine i tako obezbedili prihod za naredne dve decenije.

Prve rizome za zasnivanje zasada miskantusa Jovan Šamatić uvezao je iz Austrije, da bi porodici obezbedio jeftiniji ogrev i više mogućnosti za zaradu. Proizvodnja je, kaže, slična kukuruzu. Nije potrebno kvalitetno zemljište. Jedine obaveze su prva setva i košenje svakog proleća, a prihod je obezbeđen za narednih dvadeset godina.

 

– Ulaganjem hiljadu do hiljadu i po evra godišnje vi 20 godina koristite zemljište bez ikakvog ulaganja. Na rizomima je zarada još veća. Na jedan metar kvadratni zasadite jedan ovakav rizom i posle tri-četiri godine imate 250 do 300 rizoma što znači da ste 250 puta uvećali prihod – kaže Šamatić.

Sa jednog hektara Šamatići dobiju 20 tona suve biljne mase. Sve što proizvedu, prodaju poznatom kupcu i planiraju da prošire plantažu. Od miskantusa se pravi pelet ili briket čija je kalorijska vrednost ista kao ogrevnog drveta. Šamatići tvrde da se od jednog hektara miskantusa mogu grejati četiri prosečna domaćinstva u sezoni.

trava
Foto: printscreen/youtube

– Ulaganjem hiljadu do hiljadu i po evra godišnje vi 20 godina koristite zemljište bez ikakvog ulaganja. Na rizomima je zarada još veća. Na jedan metar kvadratni zasadite jedan ovakav rizom i posle tri-četiri godine imate 250 do 300 rizoma što znači da ste 250 puta uvećali prihod – kaže Šamatić.

 

Sa jednog hektara Šamatići dobiju 20 tona suve biljne mase. Sve što proizvedu, prodaju poznatom kupcu i planiraju da prošire plantažu. Od miskantusa se pravi pelet ili briket čija je kalorijska vrednost ista kao ogrevnog drveta. Šamatići tvrde da se od jednog hektara miskantusa mogu grejati četiri prosečna domaćinstva u sezoni.

(Dnevne.rs/Balkanspress.com/Dnevno.rs)

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*