ISPOVEST profesorke iz Vranja, o “golišavoj” fotografiji : Linčovanje nisam zaslužila! (INFO)

profesorka
Suzana Alar (47), o kojoj danima bruji javnost: Imam podršku kolega i predpostavljenih kojima je jasno kroz šta prolazim, zbog stresa sam na bolovanju

VIŠE od 20 godina radim u prosveti i nikada nisam imala nijedan propust. Sada sam zbog velikog stresa morala na bolovanje. Omiljena sam među učenicima, sa roditeljima imam korektnu saradnju i iznad svega mi je bitno da imam podršku pretpostavljenih i kolega kojima je jasno kroz šta prolazim ovih dana – kaže za “Novosti” Suzana Alar (47), profesorka muzičke kulture iz Vranja, koja se našla na meti tabloida kada se njena golišava fotografija, za koju tvrdi da je foto-montaža, pojavila na društvenim mrežama.

Deo javnosti osuđuje ovu prosvetnu radnicu, drugi je podržavaju i smatraju žrtvom nečije smicalice. Ona već nekoliko dana intenzivno razmišlja o tome ko stoji iza plasiranja fotografija na društvenim mrežama, a zbog svega što je objavljivano u medijima prinuđena je da angažuje advokata.

– Sve te priče koje kruže gradom samo mi otežavaju situaciju – kaže Suzana Alar. – Samohrana sam majka, moj suprug je stradao u ratu 1999. godine i ničim nisam zaslužila ovakav linč. Istina je da sam telefon izgubila pre godinu dana, što sam prijavila policiji. U njemu je bila ta fotografija, ali bez obnaženih grudi.

U vranjskoj Policijskoj upravi “Novostima” je potvrđeno da je Suzana Alar prijavila slučaj.

– Zbog složenosti predmeta posle uvida u ceo slučaj uputili smo je Osnovnom javnom tužilaštvu, kako bi bila pokrenuta krivična prijava protiv N. N. lica – kaže Dragan Stamenković, zadužen za odnose sa javnošću u policiji Vranja.

Direktori vranjskih srednjih škola u kojima profesorka Alar predaje, posle mnogobrojnih spekulacija oglasili su se zajedničkim saopštenjem za javnost.

– Profesor Suzana Alar izjavila je u našem prisustvu, da je objavljena fotografija montaža i da je obavestila nadležne organe. Posle pritiska medija i stalnih poziva, psihički je uznemirena i rastrojena. Ne želi da kalja ugled škola u kojima radi, kao i ugled prosvetnog radnika, jer živi od toga i kao samohrana majka izdržava porodicu. Direktori škola nemaju primedbe na rad i ponašanje u obrazovnim ustanovama u kojima radi – navodi se u saopštenju koje su potpisali direktori škola.

Uprkos svemu, čaršija se ne smiruje. Gradom kruže priče da je reč o osveti bivšeg dečka, zatim o tome da je Alarova slala fotografije učenicima, pa čak i da postoji nekakva politička pozadina cele priče, ali o tome niko neće javno da govori.

ZADIRANjE U PRIVATNOST

GORAN Miletić, programski direktor za Zapadni Balkan Civil Rights Defenders (Branitelji građanskih prava) ocenjuje za “Novosti” da je ovakvo zadiranje u privatnost jedne osobe potpuno neprihvatljivo.

– Prema članu 145. Krivičnog zakona Srbije, ovakvo objavljivanje je kažnjivo zatvorom do dve godine – objašnjava Miletić. – Sa druge strane, Evropski sud za ljudska prava postavlja jasne standarde u ovoj oblasti, a svi ti standardi obavezuju Srbiju. Naime, gotovo potpuno su zaštićeni pojedinci koji “nisu od interesa javnosti”, a profesorka je svakako u ovoj kategoriji i generalno se bez njihovog pristanka malo šta može objaviti. Manje su zaštićene javne ličnosti, a najmanje političari, jer se smatra da javnost ima pravo da zna gotovo sve o njihovom životu i da se objavljivanje fotografija može pravdati kao doprinos “debati od društvenog interesa”.

(Jelena Stojković /Novosti)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*